Indieners: Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) & Lesley Arp (SP)

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Op 23 februari 2022 stelde raadslid De Blok (Hart voor Den Haag) schriftelijke vragen over problemen in complexen van Haag Wonen aan de Sleepnetstraat, Loggerstraat en Pinkstraat (RIS311756). Deze vragen gingen over achterstallig onderhoud en de hoge stookkosten voor bewoners. Recent hebben Hart voor Den Haag en de SP opnieuw gesproken met bewoners, woningen bezocht en inzage gekregen in eindafrekeningen. Het beeld dat naar voren komt is zorgwekkend:

  • De woningen worden verwarmd via een blokaansluiting. Meerdere bewoners kampen met extreem hoge eindafrekeningen van duizenden euro’s. Dit leidt bij sommigen tot problematische schulden.
  • Ondanks recent groot onderhoud ervaren bewoners gebreken zoals lekkages en slecht functionerende ventilatiesystemen.
  • Sommige bewoners geven aan niet te durven stoken of gebruik te maken van warm water en toch hoge vaste lasten te betalen.
  • Bewoners voelen zich niet gehoord door Haag Wonen als zij meldingen doen over bovenstaande problemen.

De hoge eindafrekeningen hebben ertoe geleid dat bewoners van de Loggerstraat recent een petitie aan Haag Wonen hebben aangeboden, waarin zij aangeven van de blokverwarming af te willen.

Op basis van deze bevindingen stellen Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) en Lesley Arp (SP) de volgende vragen overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van Orde:

1. Signalering en communicatie met bewoners

  1. Hoe vaak heeft het college sinds 2022 signalen ontvangen van bewoners van de Loggerstraat, Sleepnetstraat en Pinkstraat over hoge warmtekosten en achterstallig onderhoud?
  2. Welke concrete acties zijn door het college ondernomen naar aanleiding van deze signalen?
  3. Heeft het college overleg gehad met Haag Wonen over deze problematiek? Zo ja, wat waren de uitkomsten van deze gesprekken?

2. Onderhoud en gebreken

  1. Welke onderhoudsmaatregelen zijn sinds 2022 uitgevoerd aan deze complexen? Welke maatregelen staan nog op de planning en wat is de beoogde uitvoeringstermijn?
  2. Hoe hebben deze onderhoudswerkzaamheden het energielabel van de woningen beïnvloed? Wat is het huidige energielabel?
  3. Kan het college aangeven hoeveel zaken er sinds 2022 door bewoners van deze complexen zijn gestart bij de Huurcommissie? Om welke gebreken ging het en hoeveel van deze uitspraken hebben tot een (tijdelijke) huurverlaging geleid?
  4. Zijn de gebreken die door de Huurcommissie zijn geconstateerd inmiddels volledig opgelost? Zo nee, waarom niet?
  5. Klopt het dat meerdere woningen kampen met slecht werkende ventilatiesystemen? Wat doet Haag Wonen hieraan en waarom is dit niet opgelost tijdens het groot onderhoud?
  6. Klopt het dat er in deze complexen regelmatig lekkages voorkomen, waaronder een ernstige lekkage op 2 januari 2025 in de Loggerstraat? Wat doet Haag Wonen om deze structurele problematiek op te lossen?
  7. Klopt het dat er bij het groot onderhoud kunststof kozijnen over de oude kozijnen zijn geplaatst en in sommige gevallen slechts het glas is vervangen binnen de oude kozijnen? Zo ja, waarom is deze keuze gemaakt en hoe verhoudt dit zich tot klachten over tocht en hoge stookkosten?

3. Transparantie en warmtekosten

  1. Worden in deze complexen warmtekostenverdelers gebruikt of individuele meters? Wat is de invloed hiervan op de hoogte van de warmterekeningen? Indien er sprake is van warmtekostenverdelers: is het college bekend met de bredere problematiek rond onverklaarbaar hoge warmterekeningen in combinatie met de aanwezigheid van blokverwarming en warmtekostenverdelers (zie bijvoorbeeld Kamervragen van het lid Kröger met kenmerk 2023Z20476)?
  1. Klopt het dat huurders geen toegang krijgen tot de locaties en standen van elektrameters? Hoe gaat het college ervoor zorgen dat bewoners deze informatie krijgen?
  2. Klopt het dat sommige huurders van deze complexen via de eindafrekening ook moeten betalen voor de elektra die gebruikt wordt voor een lift, terwijl de huurders in hun complexdeel helemaal geen toegang hebben tot een lift? Zo ja, waarom worden deze huurders geconfronteerd met deze kosten?
  3. Klopt het dat Haag Wonen beweert dat deze complexen niet onder de Warmtewet vallen? Wat betekent dit voor de rechten van huurders, bijvoorbeeld bij storingen of compensaties?
  4. Wat betekent het niet onder de Warmtewet vallen voor de kosten die doorberekend mogen worden aan huurders?

4. Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB)

Bewoners van complexen met blokverwarming ondervonden nagenoeg geen voordelen van het prijsplafond voor energie, dat mensen moest beschermen tegen hoge energieprijzen. Om de energiekosten te beperken van bewoners van complexen met een blokaansluiting heeft de wetgever de Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB) in het leven geroepen. Corporaties kunnen deze subsidie aanvragen en vervolgens een tegemoetkoming uitkeren aan hun huurders. De berekening van de hoogte van de tegemoetkoming voor bewoners van wooneenheden die op een blokaansluiting voor warmte zijn aangesloten, is voorgeschreven in artikel 3.2 lid 2 TTB. Verder bepaalt artikel 5.1 van de TTB dat de subsidieontvanger de tegemoetkoming voor bewoners van wooneenheden die op een blokaansluiting voor warmte zijn aangesloten volledig in mindering moet brengen op de kosten voor warmte in 2023 van bewoners, waarbij de hoogte van het in mindering te brengen bedrag per wooneenheid in verhouding staat tot de wijze van verdeling van de kosten voor warmte voor het gehele jaar 2023 over de wooneenheden.

  1. Hoeveel TTB-subsidieaanvragen hebben Haagse woningcorporaties ingediend voor complexen met blokverwarming? Wat is de status van deze subsidieaanvragen? Hebben de corporaties voor al hun complexen met blokverwarming een TTB-subsidie aangevraagd? Zo nee, waarom niet?
  1. Welke subsidiebedragen zijn aangevraagd en toegekend voor de Loggerstraat, Sleepnetstraat en Pinkstraat? Wat is de status van deze aanvragen?
  2. Klopt het dat de TTB-tegemoetkoming voor 2023 voor de Loggerstraat pas in november 2024 via de eindafrekening is verwerkt? Waarom duurde dit zo lang?
  3. Hoe worden bewoners geïnformeerd over de opbouw van hun TTB-tegemoetkoming en de verdeling tussen vaste kosten en verbruik?
  4. In het geval van de Loggerstraat en Sleepnetstraat wordt 35% van de tegemoetkoming verrekend met de vaste kosten en 65% met het persoonlijk verbruik van de huurder. Klopt het dat huurders geen uitleg krijgen over de verdeelsleutel voor de TTB-tegemoetkoming? Waarom is deze verdeling toegepast?
  5. Geldt deze 35-65 verdeling voor alle Haagse corporatiecomplexen met blokverwarming waarvoor een TTB-subsidie is toegekend of worden er ook andere verdeelsleutels toegepast? Kunt u uw antwoord toelichten?

5. Financiële en sociale impact

  1. Heeft het college inzicht in hoeveel Haagse huurders problematische schulden hebben door hoge stookkosten en eindafrekeningen bij blokverwarming? Voert zij ook gesprekken met de woningcorporaties hierover en zo ja, wat is de inzet van het college bij deze gesprekken?
  1. Hoe kijkt het college naar de petitie van bewoners om van de blokverwarming af te komen? Kan het college onderzoek doen naar alternatieve verwarmingsopties, zoals stadswarmte of individuele systemen?

6. Transparantie en toezicht

  1. Deelt het college de mening dat bewoners recht hebben op volledige transparantie over de opbouw van hun eindafrekeningen, inclusief TTB-vergoedingen? Zo ja, hoe gaat het college dit afdwingen bij Haag Wonen?
  2. Is het college bereid om te zorgen dat een onafhankelijke partij de eindafrekeningen van bewoners van de Loggerstraat, Sleepnetstraat en Pinkstraat controleert en de uitkomsten deelt met bewoners? Zo nee, waarom niet?
  3. Heeft het college kennis van proeven met slimme warmtemeters bij corporaties (zie bijlage)? Kan dit bijdragen aan meer transparantie voor bewoners van complexen met blokverwarming?

Arjen Dubbelaar
Hart voor Den Haag

Lesley Arp
SP