Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het raadslid Nino Davituliani (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.
1. Is het college bekend met de artikelen: “Thuisonderwijs bevalt, wel angst voor achterstanden.”* “Vrees voor toename huiselijk geweld: ‘Spanning in gezinnen neemt toe’”**?
2. Welke maatregelen heeft het college tot nu toe genomen om de kinderen, waarvan de ouders laagopgeleid zijn en/of niet over voldoende middelen beschikken om hun kinderen te kunnen begeleiden in het thuisonderwijs, extra te ondersteunen?
3. Is het college bereid om een telefonische hulplijn op te zetten voor ouders die minder goed in staat zijn hun kinderen in het thuisonderwijs te begeleiden? Zo ja, binnen welke termijn denkt het college dit te kunnen realiseren? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college bereid een spoedonderzoek te verrichten naar de gezinnen waarbij thuisonderwijs onmogelijk is door bijvoorbeeld psychosociale- of verslavingsproblemen bij de ouders?
5. Is het college bereid om voor de kwetsbare kinderen met een onveilige thuissituatie naar de (tijdelijke) uitwijkmogelijkheden te kijken? Zouden bepaalde gezinsleden bijvoorbeeld (tijdelijk) elders kunnen verblijven? Zo ja, wat voor mogelijkheden ziet u precies? Zo nee, waarom niet?
6. Minister van OCW maakte onlangs bekend dat hij extra geld uitreikt om kwetsbare gezinnen te helpen. Gemeenten gaan derhalve ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen een plek krijgen om lessen te volgen.
Heeft de gemeente alle kwetsbare leerlingen inmiddels in het vizier? Zo ja, op welke manier geschiedt in het kaart brengen van alle kwetsbare leerlingen en hoe worden Veilig Thuis en GGD hierbij betrokken? Zo nee, waarom niet?
7. Is het inmiddels bekend op welke alternatieve plekken de kwetsbare leerlingen de lessen kunnen volgen? Zo nee, waarom niet?
8. Mocht Nederland overgaan tot een (strengere) lockdown, hoe gaat de gemeente aan de kwetsbare kinderen hulp bieden? Hoe bereidt het college zich voor op dit scenario?
Stichting Haagse Scholen, die 52 openbare scholen vertegenwoordigt in Den Haag, ziet ook achterstanden ontstaan bij leerlingen op sommige scholen en stelt dat er een aantal leerlingen is waar nog helemaal geen contact mee is geweest.
9. Klopt dit en wat gaat het college doen om contact te krijgen met iedereen en worden er (extra) wifi-hotspots beschikbaar gesteld? (***)