De Leiding door het Midden (Warmtelinq) gaat aanzienlijk meer schade toebrengen aan bomen en overige natuur dan toe nu toe werd aangenomen of aan de Haagse gemeenteraad is voorgehouden. Tot deze conclusie kwam onafhankelijk bomenexpert Huib Sneep die afgelopen week, op verzoek van een verontrustende bewoner van Moerwijk, de situatie op de Moerweg kwam bekijken.

Op enkele meters langs de geplande tracé staan twee prachtige Vleugelnootbomen van 71 jaar oud die tezamen met nog twee identieke bomen aan de overkant van het water langs de Moerweg een ensemble vormen rond een brug over het water.

133 bomen moeten worden gekapt voor de aanleg van de WarmtelinQ maar deze bomen werden ontzien. In de bomeneffect-analyse van de Bomenwacht die in opdracht van de Warmtelinq werd uitgevoerd (aangemerkt als boomnummers 621 en 623) worden deze bomen als voldoende beoordeeld met de aantekening dat deze een aanzienlijke projectinvloed zullen hebben.

Het tracé is ter hoogte de bomen is met enkele meters verlegd naar de oever. In de projectatlas van de WarmtelinQ staan deze bomen omschreven; “Veel aandacht is besteed aan het sparen van de grote vleugelnootbomen bij de voetgangersbrug. Om het beeld en de parkachtige sfeer te herstellen en te versterken is een herinrichtingsplan gemaakt met een mix van grotere en kleinere bomen.”

De bevindingen van bomenexpert Huib Sneep zijn duidelijk, deze vleugelnootbomen hebben weinig kans op overleven na de aanleg van de pijplijn. Een aanzienlijk deel van het wortelstelsel zal worden vernietigd, precies dat gedeelte waarmee de boom water ‘drinkt’ uit het water langs de Moerweg. Volgens Sneep zijn deze bomen ten dode opgeschreven. Bovendien zal zwaar graafmateriaal die nodig is voor de aanleg van de pijp de wortels dermate beschadigen dat ze stikken. Expert Sneep kwam om deze twee bomen te beoordelen maar zei geschrokken te zijn van wat hij aantrof, “ik vermoed dat nog veel meer bomen langs het tracé zware schade op zullen lopen, volgens de Haagse bomenverordening zijn handelingen die het voortbestaan van de boom in gevaar brengen kapvergunningsplichtig. Ik schat de kans groot in dat nog veel meer bomen langs het tracé zware schade zullen oplopen. Die blijven allemaal buiten de kapvergunningsaanvraag van 120 bomen.”

  1. Wat is de reactie van het college op de bevindingen van onafhankelijk bomenexpert Huib Sneep en op het artikel in de Telegraaf van 28 september?
  2. Welk onafhankelijk onderzoek naar de toestand van de bomen op en langs het tracé van de WarmtelinQ heeft het college zelf laten doen?
  3. Als er geen onderzoek ligt, is het college dan bereid, gezien de bevindingen van expert Sneep om zelf alsnog een onafhankelijk onderzoek te doen naar bomen die in de bomeneffect-analyse zijn aangemerkt als beperkte- (86) en aanzienlijke (46) projectinvloeden uit te laten voeren? Zo nee, waarom niet?
  4. Is het college bereid om, hangende de uitkomsten van het onderzoek, geen onomkeerbare stappen te zetten in het laten aanleggen van de WarmtelinQ en daar ook bij de provincie toe aan te dringen? Zo nee, waarom niet?
  5. Is het college bereid om gezien deze bevindingen er bij de WarmtelinQ en de provincie op aan te dringen om de trajecten die bomengevoelig zijn de aanleg van de pijp door middel van gestuurde boring te laten uitvoeren? Zo nee, waarom niet?
  6. Is het college ermee bekend dat om dezelfde reden deze gestuurde boring in Vlaardingen wel wordt gedaan om bomen te sparen?
  7. Is het college ermee bekend dat dat Gasunie eist dat er geen bomen meer op de leiding mogen worden aangeplant en ook geen andere stedelijke voorzieningen als speelplaatsen, vuilcontainers en dergelijke erop of erbij mogen worden geplaatst?
  8. De 10 meter brede strook wordt functioneel van de stad afgepakt. Wat in de komende decennia steeds tot hoge meerkosten in projecten leidt wanneer er andere infrastructuur moet worden aangelegd of vernieuwd op of nabij de leiding. Klopt het dat er langs de leiding op diverse plaatsen wijkstations (voor de warmtedistributie) moeten komen en alle aansluitende leidingen door de wijk naar woningen en flats ook tot heel veel te kappen bomen zullen leiden die ook allemaal niet meer herplant mogen worden?
  9. Is het college ermee bekend dat er in Schiedam al een plan is uitgewerkt voor de warmtedistributie in de woonwijk Groenoord wat de stad 100 miljoen euro kost voor één wijk, wat per huis 15.000 euro bedraagt en dat ook de minima dit uiteindelijk zelf via hun huur moeten terugbetalen? Graag een uitgebreide reactie.
  10. Welke plannen heeft het college voor de warmtedistributie van de WarmtelinQ en tegen welke kosten?
  11. In het Telegraaf artikel laat Statenlid Rogier doorschemeren dat de gemeente Den Haag voldoende tijd en gelegenheid heeft gehad om op het concept inpassingsplan te reageren. Is het college van mening dat zij er alles aan heeft gedaan om tegemoet te komen aan wensen en/of bezwaren die door de gemeenteraad naar voren zijn gebracht? Graag een uitgebreide toelichting.
  12. In Moerwijk blijken veel inwoners niet op de hoogte te zijn van de plannen van de aanleg van de WarmtelinQ, op welke wijze en wanneer heeft het college deze inwoners op de hoogte gesteld van deze plannen en op welke wijze hebben zij daar op kunnen reageren?