23 juni 2015 Beantwoording aanvullende schriftelijke vragen “Groepswonen door ouderen”

Na publicatie van schriftelijke vragen (SV247/RIS282547)over Groepswonen door Ouderen bereiken onze fractie vele reacties. Volgens  Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt ondergetekende aanvullende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

 

  1. Is het College bekend met een brief van 30 januari 2015, waarin bestuursleden van Groepswonen door Ouderen (GDO) en Humanistische Stichting Beschut en Groepswonen (HSBG) beargumenteren waarom de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Innovaties voor Gemeenschappelijk Wonen (SING) oproepen haar functie neer te leggen. Deze brief is CC gestuurd aan wethouder Klein.

 

  1. Wat heeft het College met de kennis over de inhoud van deze brief gedaan?

 

Met het oog op de (landelijke) sloop van de voorzieningen voor ouderen, het gebrek aan werk voor hen en de verslechterende financiële vooruitzichten (minder steun en lagere pensioenen ) is een inspirerende en  vertrouwenwekkendere dagelijks bestuurder wenselijk.

 

  1. Is het College bereid een speciale wethouder aan te wijzen die het ouderenbeleid modern en krachtig kan bevorderen? Zo neen, waarom niet?

 

Groepswonen is het middel bij uitstek om ouderen langer thuis te laten wonen. Nav eerder gestelde vragen, bereikte mij vele klachten over de stichting SING.

 

  1. Is het waar dat de GDO en HSBG na de vorming van SING geen subsidie aanvragen meer mochten indienen?

 

  1. Is het waar dat de voorzitter van de Raad van Toezicht  en de directeur van SING in het verleden en nu nog meerdere functies bij instellingen in Den Haag vervulden/vervullen, die door de gemeente werden gesubsidieerd? Zo ja, welke?

 

  1. Wanneer is het gemeentelijk beleid m.b.t. groepswonen door ouderen gewijzigd en wanneer is dat naar de gemeenteraad gecommuniceerd?

 

  1. Is het college bekend met het aantal uren en aantal mensen dat betrokken is bij het vormen van een groep mensen die samen een groepswoning willen beginnen? Graag een toelichting.

 

  1. Is het college bekend hoeveel investeringsmiddelen nodig zijn om een groepswoningvereniging te kunnen beginnen? Graag een toelichting.

 

Voor een goed en gemeentelijke ouderen beleid is een sterke en onafhankelijke ouderencommissie of Ouderen Raad nodig die door de gemeente in de gelegenheid gesteld dient te worden om zelfstandig te opereren en een secretariaat in dienst te hebben. Velen zijn van mening dat de huidige SOC dat niet is. Haagse ouderen verdienen een “eigen” wethouder die integraal voor hun belangen opkomt. Daarmee wordt een fragmentarisch afbraakbeleid voorkomen. Den Haag mist een integrale visie ouderenbeleid.

 

  1. De Ouderenmonitor 2014 is een weergave van de huidge situatie van de Haagse ouderen medio 2014. Is het college bereid een integrale beleidsnota over de positie, rol,  betekenis van de ouderen in de stad Den Haag en noodzakelijk beleid te laten vervaardigen waarbij alle aspecten van Hagenaars boven de 60 (werk, gezondheid, afkomst, geestelijke gezondheidszorg, wijkverpleging  etc.) met een vooruit blik op het dramatisch uitwerkingen van de gedecentraliseerde rijksbezuinigingen? En kan dit dan gereed zijn per 1 januari 2016?

 

28 mei 2015

 

Lex Kraft van Ermel

Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag