1.⁠ ⁠Hoeveel integriteitsincidenten, specifiek met betrekking tot fraude en financiële malversaties door gemeentepersoneel, zijn er in de afgelopen vijf jaar binnen de gemeente Den Haag vastgesteld?

 2.⁠ ⁠Hoeveel van deze gevallen hebben geleid tot aangifte bij politie of Rijksrecherche?

 3.⁠ ⁠Welke concrete maatregelen zijn na eerdere fraudegevallen genomen om herhaling te voorkomen?

 4.⁠ ⁠Waarom is de raad pas nu openlijk geïnformeerd over deze fraudezaak, terwijl de aangifte bij de Rijksrecherche al in juni 2023 is gedaan?

 5.⁠ ⁠Is er een bewuste keuze gemaakt om dit nieuws tijdens het raadsreces naar buiten te brengen?

 6.⁠ ⁠Op welke momenten is deze kwestie intern besproken en welke overwegingen speelden een rol bij de communicatie hierover?

 7.⁠ ⁠Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een individuele ambtenaar €28.000 kon overmaken zonder dat dit eerder werd opgemerkt?

 8.⁠ ⁠Welke controlemechanismen waren destijds van kracht en waarin schoten deze tekort?

 9.⁠ ⁠Welke aanvullende maatregelen zijn inmiddels genomen om dit soort fraude in de toekomst te voorkomen?

10.⁠ ⁠Hoe wordt gewaarborgd dat ambtenaren die werken met gemeentelijke gelden of vertrouwelijke informatie periodiek worden gecontroleerd op integriteitsrisico’s?

11.⁠ ⁠Wat is de huidige status van het integriteitsonderzoek naar mogelijke fraude met kasgeld bij de afdeling Burgerzaken?

12.⁠ ⁠Wanneer wordt de raad hierover geïnformeerd?

13.⁠ ⁠Hoe verhouden de bevindingen uit dit onderzoek zich tot eerdere fraudegevallen binnen deze afdeling?

14.⁠ ⁠Hoe worden ambtenaren in financieel kwetsbare situaties gemonitord om te voorkomen dat zij in de verleiding komen om fraude te plegen?

15.⁠ ⁠Wordt er binnen de gemeente gewerkt met een registratiesysteem of blacklist voor ambtenaren die eerder betrokken waren bij fraude of andere integriteitskwesties?

16.⁠ ⁠Hoeveel ambtenaren die in het verleden zijn ontslagen wegens fraude of valsheid in geschrifte hebben later elders binnen de gemeentelijke organisatie een nieuwe functie gekregen?

17.⁠ ⁠Wordt er overwogen om binnen risicovolle afdelingen een strikter screeningsbeleid en periodieke herkeuring van personeel in te voeren?