Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt René Oudshoorn (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vervolgvragen (RIS309774) aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

Naar aanleiding van de beantwoording van de schriftelijke vragen “Voer de slimme rattenval vandaag nog in!’ (RIS309774) stellen we de vervolgvragen puntsgewijs zoals vermeld in de vragen en beantwoording.

  1. Kan het college aangeven welke intelligente klem wordt gebruikt en wat is de omvang van de tests en op welke locaties worden de tests gedaan?
  2. Is het college het met Hart voor Den Haag/Groep de Mos eens dat het toch niet zinvol is om toch een referentieonderzoek te doen naar de ervaringen met de slimme rattenval zoals in Meierijstad?
  3. Kan het college aangeven wat de omvang van de pilot is? Hoeveel vallen, waar gesitueerd, welke klem en welk lokmiddel?
  4. Vindt het college het niet gênant dat één Haagse inwoonster in haar eentje met een kooitje in haar tuin meer ratten vangt dan de professionele diensten waar de gemeente gebruik van maakt? Zo nee, waarom niet?
  5. Dit is een merkwaardig antwoord, de wet staat het gebruik van Rodenticiden (gif) buiten alleen toe als uiterst middel. Dit ter voorkoming van resistentie en doorbesmetting op dieren welke de doden ratten opeten. Alleen als klemmen en andere maatregelen niet werken mag men gif gebruiken. (1)
    Is het college hiervan op de hoogte en waarom toch dit middel ingezet?

  6. Is het college met ons van mening dat met het plaatsen van klemmen op cruciale plekken al dan niet geplaatst in straatmeubilair kunnen bijdrage aan de veiligheid? Het plaatsen van een aantal slimme klemmen i.c.m. het tijdig ledigen van de afvalbakken en -containers zou op termijn immers preventief kunnen gaan werken. Zo nee, waarom niet?

  7. Het college verschuilt zich achter het gegeven dat afval door de bewoners niet goed wordt opgeruimd. Hierin heeft de gemeente ook een verantwoordelijkheid, het tijdig, zo niet vaker ledigen van de afvalbakken en ondergrondse containers zou kunnen bijdragen aan het feit dat de bewoners hun afval niet op straat hoeven te zetten. Het rondsturen van een flyer, tekst op de bestrating en dergelijke zijn redelijk passieve acties. Het aangaan van gesprekken op locatie en het voor de bewoners zichtbaar maken dat er bestreden wordt lijkt de medewerking van de bewoners te verbeteren. Is het college bereid om een meer actieve rol hierin te gaan vervullen? Zo nee, waarom niet?

https://www.ctgb.nl/onderwerpen/rodenticiden/criteria-buitengebruik-rodenticiden