1. In de radio-uitzending van 20 augustus van Nieuws en Co op NPO Radio 1, gaf wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) toe dat de gemeente de stille demonstratietocht door de Haagse Schilderswijk zelf geïnitieerd heeft. Graag ontvangen wij een exacte reconstructie van hoe de demonstratie tot stand gekomen is en op voorspraak van wie.

2.Heeft de wethouder het collegestandpunt verwoord, ook ten aanzien van de mogelijkheid tot preventief fouilleren?

3.Hoewel wij de goede intenties van de demonstratie niet in twijfel trekken krijgen wij wel een zeer ongemakkelijk gevoel van een gemeente die zelf een demonstratie initieert om de beeldvorming te sturen. Is het college het met Hart voor Den Haag/Groep de Mos eens dat een stadsbestuur geen demonstraties hoort te organiseren? Zo nee, waarom niet?

4.Is het college het met Hart voor Den Haag/Groep de Mos eens dat door het initiëren van deze demonstratie het beeld ontstaan is van willekeur vanuit de gemeente? Zo nee, waarom niet?

5.De vrouwen die de demonstratie tegen intimidatie op de Scheveningse boulevard organiseerden hadden waarschijnlijk dezelfde steun vanuit de gemeente willen hebben. Waarom is deze niet aan hen geboden op een vergelijkbare wijze als de stille tocht in de Schilderswijk?

6.Tijdens de demonstratie liepen diverse bewoners met spandoeken. Zijn deze ook door de gemeente geregeld en betaald? Zo nee, door wie dan?

7.Zijn er gemeentelijke kosten gemaakt? Graag ontvangen wij een transparant overzicht van de kosten die de gemeente gemaakt heeft voor deze demonstratie.

8.Een demonstratie is een belangrijk recht van de inwoners om de overheid op gezette tijden wakker te schudden. Als diezelfde overheid zelf demonstraties gaat organiseren om de beeldvorming te sturen, dan begeven we ons als samenleving op een hellend vlak wat Hart voor Den Haag/Groep de Mos betreft. Is het college het met ons eens dat de gemeente nooit meer op de initiërende en organiserende stoel van demonstraties moet willen en gaan zitten? Zo nee, waarom niet?

9.Tijdens de demonstratie zeiden de wethouders Bert van Alphen en Martijn Balster ervoor te zorgen “dat de Schilderswijk er positief op komt te staan, dat gaan we samen doen. We gaan zorgen dat de Schilderswijk weer op één komt te staan”. Hoe gaat het college hiervoor zorgen?