28 februari 2017 Beantwoording Schriftelijke vragen Psycholance

Overeenkomstig art 30 van het reglement van orde stelt ondergetekende de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1) Bent u bekend met de berichten “Psycholance effectief voor opvang verwarde mensen” (1) en “Psycholance blijkt goed model voor hulp aan verwarde personen” (2)?
Tijdens de raadsvergadering van 4 november jl. heeft wethouder SEZH toegezegd aan collega Grinwis (CU/SGP) te zullen bekijken wat het college kan doen met de gedane suggestie over rijksmiddelen, te weten de door minister Schippers beschikbaar gestelde 6 miljoen euro ten behoeve van vervoer voor verwarde personen.

2) Er zijn inmiddels 2 maanden verstreken. Kunt u de raad thans berichten wat het college van plan is te gaan doen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, binnen welke termijn kan de raad de informatie tegemoet zien?
Het vervoeren van verwarde personen gebeurt thans door de politie. Eerder heeft de politie al aangegeven te willen stoppen hiermee. Deze bekendmaking is weliswaar ingetrokken, wat betekent dat vooralsnog het vervoer van verwarde personen door de politie wordt gedaan. Uit recente gesprekken met politieagenten blijkt dat vervoer van verwarde personen naar de OVP veel werkdruk voor de politie oplevert.

3) Deelt u de mening dat de inzet van een Psycholance ten gunste is van de verwarde personen en tevens de politie, die al te maken hebben met een hoge werkdruk, zal ontlasten in het uitvoeren van haar dagelijkse werkzaamheden? Zo nee, waarom niet?
In Rotterdam is inmiddels gestart met een proef waarbij een speciaal meldpunt voor mensen met verward gedrag is gestart. Daarnaast zal Rotterdam dit voorjaar nog de proef uitbreiden met de komst van een psycholance.

4) Bent u bereid in Den Haag ook een proef te starten waarbij een speciaal meldpunt voor mensen met verward gedrag wordt ingericht met daarbij een psycholance die ingezet kan worden voor het vervoeren van deze mensen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u duiden binnen welke termijn hiermee gestart zal worden?
Tijdens de begrotingsbehandeling 2016 in Commissie Samenleving heeft wethouder SEZH toegezegd dat vóór de jaarwisseling (2016-2017) de nota maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheids- en verslavingszorg aan de Commissie Samenleving zou worden gezonden, inclusief de situatie van verwarde personen.

5) Tot op heden is deze nota nog niet ontvangen. Kunt u in deze nota, die tevens de situatie van verwarde personen zou bevatten, het plan van aanpak rondom het vervoer van verwarde personen integreren en deze zo spoedig mogelijk aan de Commissie Samenleving doen toekomen? Zo nee, waarom niet?
(1) http://www.parool.nl/amsterdam/psycholance-effectief-voor-opvang-verwarde-mensen~a4443285/
(2) http://nos.nl/artikel/2151153-psycholance-blijkt-goed-model-voor-hulp-aan-verwarde-mensen.html
Lex Kraft van Ermel