Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

De fractie van Hart voor Den Haag ontvangt al geruime tijd zorgelijke signalen over aanhoudend pestgedrag, zowel op Haagse scholen als in buurten. Ouders kloppen bij ons aan omdat de aanpak door scholen tekortschiet en het volstrekt onduidelijk is waar zij terechtkunnen voor hulp. Pesten beperkt zich bovendien niet tot de schooltijd: ook op de werkvloer, in bejaardentehuizen en online loopt het uit de hand. Met grote gevolgen: van psychische klachten tot sociaal isolement.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Sewtahal de volgende vragen:

  1. Heeft het college inzicht in de aard en omvang van het pestprobleem in Den Haag, zowel op scholen, in buurten als op de werkvloer? Zo ja, kunt u deze cijfers delen? Zo nee, waarom niet?
  1. Wat is de visie van het college op een integrale en stadsbrede aanpak van pesten?
  1. Wordt er momenteel structureel gemonitord op pestgedrag in het primair en voortgezet onderwijs, én op de werkvloer (bijv. bij de gemeente of in de zorg)?
  1. Kan het college aangeven welke rol de gemeente pakt in de preventie en bestrijding van pesten? Zijn er concrete programma’s of samenwerkingen met scholen, jeugdorganisaties, wijkteams en werkgevers?
  1. Bestaat er een gemeentelijk meldpunt of centraal aanspreekpunt waar kinderen, ouders of professionals terechtkunnen bij structureel pestgedrag? Zo ja, hoe wordt dit onder de aandacht gebracht?
  1. Wat gebeurt er als meldingen van structureel pesten niet serieus worden opgepakt door betrokken instanties? Kan het college aangeven hoe de gemeente dan ingrijpt?
  1. Wordt er extra ingezet op kwetsbare wijken, waar sociale spanningen, armoede of gebrekkig toezicht pesten kunnen verergeren?
  1. Welke verantwoordelijkheid ziet het college voor werkgevers en werknemers om pestgedrag op de werkvloer actief te voorkomen en aan te pakken?
  1. Ziet het college een rol voor het ondernemersportaal bij het delen van kennis en expertise over dit onderwerp met Haagse werkgevers?
  1. In hoeverre beschikken werkgevers en werknemers op dit moment over voldoende kennis op dit vlak? Is het college bereid om dit actief te versterken, bijvoorbeeld met trainingen of toolkits?
  1. Waarom is er op DenHaag.nl nauwelijks informatie te vinden over pesten, terwijl dit voor veel gezinnen een actueel en schrijnend probleem is?
  1. Hoe belangrijk acht het college het thema pesten binnen het gemeentelijk jeugd- en welzijnsbeleid?
  1. Met welke externe partners werkt de gemeente samen in de aanpak van pesten, zowel op school als in de wijk of online?
  1. Hoe kunnen inwoners of organisaties in contact komen met deze partners? Wordt daar voldoende actief over gecommuniceerd?
  1. Is het college bereid om via de gemeentelijke website laagdrempelige, toegankelijke informatie te delen over pesten, gericht op zowel ouders als kinderen (denk aan “Jip en Janneke-taal”)?
  1. Is het college daarnaast bereid om een overzicht te publiceren van alle partners, projecten en meldpunten die betrokken zijn bij de aanpak van pesten in onze stad?

Mairan Sewtahal
Hart voor Den Haag