Afgelopen weekend was in Den Haag de 63e editie van de Tong Tong Fair. Tot en met afgelopen zondag stonden de tenten voor het evenement opgesteld op het Malieveld. Nu was er afgelopen weekend ook een illegale blokkade op de A12, pal achter het evenemententerrein waar de Tong Tong Fair gehouden werd. De directeur van de Tong Tong Fair heeft aan DenHaagFM laten weten veel last te hebben gehad van de illegale blokkade: “We hebben hierdoor tevens 40 tot 50 procent minder bezoekers ontvangen dan normaal in ons laatste weekend.” De directeur zou het evenement willen verplaatsen naar mei, omdat er dan minder concurrentie is van andere evenementen, wat er ook voor zorgt dat faciliteiten goedkoper zijn. Doordat het Malieveld in mei niet beschikbaar is, zoekt de Tong Tong Fair nu een andere plek in Den Haag, of zelfs daarbuiten.

Naar aanleiding hiervan en overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Alexander Roep (Haagse VVD), Richard de Mos (Hart voor Den Haag), Coen Bom (Hart voor Den Haag), Andrew van Esch (D66 Den Haag) en Sebastian Kruis (PVV) de volgende vragen:

Is het college bekend met de zorgen die de directeur van de Tong Tong Fair heeft geuit in de media?

Wat vindt het college ervan dat de Tong Tong Fair tussen de 40 en 50 procent minder bezoekers heeft ontvangen in het laatste weekend dan normaal vanwege een illegale blokkade van de A12?

Deelt het college de mening van de ondergetekende partijen dat de Tong Tong Fair Haags Cultureel Erfgoed te noemen is?

Is het college bereid om in overleg met de Tong Tong Fair te zoeken naar oplossingen om het evenement voor de stad te behouden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?

Is het college bereid om de enorme, onvoorziene inkomstenderving van het laatste weekend, ontstaan door de demonstraties van Extinction Rebellion die de halve stad urenlang platgegooid hebben en de toegangswegen naar de Tong Tong Fair barricadeerden, te verhalen op de organisatie van XR? Zo nee, waarom niet?

Alexander Roep                   Richard de Mos                  Coen Bom                               Andrew van Esch              

Haagse VVD                         Hart voor Den Haag        Hart voor Den Haag         D66 Den Haag

Sebastian Kruis

PVV