Schriftelijke vragenfalende overheid bij hulp familie vermoorde snackbarhouder

Indiener: Richard de Mos (Hart voor Den Haag)  
Datum: 12 augustus 2023

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (Hart voor Den Haag) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1) Is het college bekend met het bericht ‘Weduwe in de kou na dodelijke steekpartij’? (1)

2) Deelt het college de mening dat het woestmakend is om te horen dat de overheid de weduwe van de vermoorde snackbareigenaar  niet helpt, maar juist extra op de huid zit? Zo ja, vindt u opmerkingen als ‘verkoop je auto en doe de snackbar maar weg’, ook tenenkrommend en een overheid onwaardig? Graag een gedetailleerd antwoord.

3) Deelt het college de mening dat het niet helpt om succesvolle ondernemers blijvend de bijstand in te jagen? Zo ja, wilt u een lobby richting het Rijk starten en daarmee bereiken dat er een wetswijziging of aanpassing van de regels komt voor hulp aan nabestaanden van geweldsmisdrijven in geval van ondernemingen? Graag een gedetailleerd antwoord.

4) Heeft het college de bereidheid om, zolang het Rijk het laat afweten, te zorgen dat ondernemers in gevallen zoals deze  een tijdelijke uitkering uit te keren? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Is het college bekend met de inzamelingsactie die twee lieve Haagse zussen zijn gestart? (2) Zo ja, heeft het college de bereidheid om ook een duit in het zakje te doen, dan wel de actie via uw social media kanalen te delen?

Richard de Mos
Hart voor Den Haag

(1) https://www.omroepwest.nl/nieuws/4746903/weduwe-in-de-kou-na-dodelijke-steekpartij-houtwijk-verkoop-je-snackbar-maar

(2) https://gofund.me/4ee01a75