14 augustus 2018 Beantwoording schriftelijke vragen Kortlopende opleidingstrajecten voor bedienend horecapersoneel

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen raadsleden Roopram en Sluijs de volgende vragen:

1)      Bent u bekend met de grote personeelstekorten in de horeca* en welke mogelijkheden ziet het college om Hagenaars beter klaar te stomen** tot horecapersoneel?

2)      Hoeveel vacatures zijn er momenteel in Den Haag en Scheveningen en kunt u dit gespecificeerd uitsplitsen naar functies?

3)      Welke cursussen, opleidingen en initiatieven op het gebied van horecapersoneel zijn er momenteel in Den Haag en hoe sluiten deze aan op de arbeidsmarkt / het Werkgeversservicepunt?

4)      Hoe staat het college tegenover het faciliteren van kortlopende opleidingstrajecten om mensen klaar te stomen voor de bediening, waarin mensen ook hun SVH-diploma behalen?

5)      Bent u bereid met horecaondernemers en opleiders in gesprek te gaan en samen mogelijke knelpunten te slechten, teneinde de aantrekkelijkste horecagemeente van Nederland te zijn?

6)      Ziet het college kansen om het landelijke tekort aan koks te gaan inlopen? Zo ja, hoe?

7)      Bent u bereid het opleiden van horecapersoneel in uw ambitie te verwerken om mensen actief uit de bijstand te krijgen en tevens te bezien hoe (meer) werk zoveel mogelijk gaat lonen voor hen die vanuit een uitkeringssituatie aan het werk gaan?

8)      Bent u bereid om met brancheorganisaties als KHN in overleg te treden, specifiek daar waar het gaat over personeelstekorten in de horeca en hierover te rapporteren naar de raad?

*https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/schreeuwend-tekort-aan-koks-en-obers-ik-moet-nu-twee-dagen-dicht

** https://www.telegraaf.nl/nieuws/1353610/strandtent-schreeuwt-om-personeel