2 maart 2021 Beantwoording Schriftelijke vragen Brandbrief actieplan actiegericht Deltaplan Jeugd

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Janice Roopram (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

De verlengde lockdown als gevolg van de aanhoudende COVID-19-pandemie, sinds maart vorig jaar, treft alle Nederlanders. Er zijn grote zorgen bij veel ouders over de gevolgen van de Coronacrisis, want vooral de jeugd wordt nu extra hard getroffen. In deze belangrijke fase van hun leven bevinden ze zich in een crisis, waarvan we de impact en consequenties op langere termijn niet mogen onderschatten. De wethouders jeugd, vanuit verschillende gemeenten, doen met jongeren, deskundigen en hulpverleners de oproep aan het demissionair kabinet om de handen ineen te slaan. Om samen, binnen vier maanden, een actiegericht deltaplan voor de jeugd te presenteren, zodat de jeugd weer perspectief geboden kan worden. Zij doen dit middels een brandbrief gericht aan de premier, het demissionair kabinet en de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Inmiddels hebben veel organisaties zoals Jeugdzorg Nederland en wethouders aangegeven deze brief te ondersteunen.

1. Is het college bekend met de brandbrief ‘Actieplan Actiegericht Deltaplan Jeugd? (*) 

2. Wat vindt het college van de oproep van jongeren, deskundigen, hulpverleners, wethouders en gemeenteraadsleden aan de premier, het demissionair kabinet en de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer, om binnen vier maanden een ‘Actieplan Actiegericht Deltaplan Jeugd’ te presenteren?

3. Steunt het college de brandbrief ‘Actieplan Actiegericht Deltaplan Jeugd? Zo nee, waarom niet?

4. Voor de jeugd, en vooral voor kwetsbare jeugd, brengt de COVID-19-crisis aanzienlijke risico’s met zich mee op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, geestelijke gezondheid en eigen inkomen. Bovendien krijgen zij te maken met de economische en sociale gevolgen van de crisis op de lange termijn. Wat is momenteel de aanpak van het college om kwetsbare kinderen en jongeren te helpen in deze crisis?

Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs.

5. Kan het college aangeven of er ook in onze regio sprake is van een toename aan huiselijk geweld, kindermishandeling, complexere problematiek, eenzaamheid, depressiviteit, agressiviteit, suïcidaal gedrag en eetstoornissen? Zo nee, is het college bereid de raad hier zo snel mogelijk over te informeren?

6. Deelt het college de mening van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, dat er allang een aanpak gereed had moeten zijn om de kwetsbare jeugd op alle mogelijke manier te ondersteunen?

(*) https://www.trouw.nl/ws-b6369422

(**) https://www.igj.nl/actueel/nieuwsbrieven/zorgsignalen-tijdens-coronacrisis/2021/zorgsignalen-tijdens-coronacrisis—20-januari

Janice Roopram

Hart voor Den Haag/Groep de Mos