Geachte voorzitter, leden van de raad en college van wethouders,
Mijn naam is Bram Reitsma, voorzitter van de vereniging Groep de Mos. Ik spreek hier namens alle leden van onze mooie en actieve vereniging. Den Haag, stad van vrede en recht, of moet ik na het lezen en zien van diverse interviews spreken van Den Haag, stad van Onvrede en Onrecht?
Het begon na 1 oktober 2019, u allen bekend, met het opzeggen van het vertrouwen in onze wethouders. Binnen “no time” was er een nieuw college gevormd en tot onze teleurstelling zonder Hart voor Den Haag. Naar nu blijkt: op oneigenlijke gronden.  
Ondanks dit onrecht ging onze partij, onder leiding van fractievoorzitter Richard de Mos, met opgeheven hoofd oppositie voeren en bleef de fractie bij elkaar. Ze werden er zelfs alleen maar sterker van. Daar ben ik als voorzitter trots op en de toenmalige en huidige fractieleden verdienen hiervoor een dikke pluim. Vol vertrouwen in een goede afloop van de rechtszaak zijn we de campagne gestart in een moeilijke tijd in verband met de toenmalige strenge Corona maatregelen. Ons Hart voor Den Haag ging steeds sneller kloppen gedurende de voorbereidingen en we werden daarin gesteund door twee peilingen en zelfs peilingen gedaan door andere partijen.  
Maar natuurlijk nog meer door alle vrijwilligers van de vereniging, het stijgende aantal leden en bovenal de spontane en warme reacties van de inwoners als we in de wijken waren. En daar zijn we altijd!  


Al snel werd duidelijk dat een aantal partijen deze campagne gebruikten om “de zaak” het hoofdthema te laten zijn. Jammer! Kiezers in Den Haag hadden er meer aan gehad als zij verteld hadden wat ze willen doen om de problemen in de stad aan te pakken.
Afijn: de verkiezingsuitslag van maart 2022 is u allen genoegzaam bekend. Ruim 30.000 Hagenaars, Hagenezen, Scheveningers en Loosduiners hebben Hart voor Den Haag wederom de grootste partij gemaakt. Een geweldige en terechte blijk van vertrouwen.  
Helaas bleven de hakken hier op het stadhuis onvermoeibaar verankerd in het zand! Weer werd ‘de zaak’ gebruikt om geen college te willen vormen met Hart voor Den Haag. Er werd zelfs gezegd dat Richard de Mos de totale fractie representeert en daarom werd de gehele fractie uitgesloten! Beschamend.  
‘De zaak’ werd plots ook in de schoenen geschoven van Constant Martini, Ralf Sluijs, Arjen Dubbelaar, Rita Verdonk, Jelle Meinesz, Coen Bom en Carlos Martinez van Andel. De handreiking van beide oud-wethouders De Mos en Guernaoui, om geen wethouder te willen worden in een nieuw college, was onvoldoende. De hele fractie werd gecriminaliseerd.  
Na onderhandelingen met een recordlengte, kwam er een “verstandshuwelijk”. U zult begrijpen dat dit aan onze achterban en leden moeilijk uit te leggen is. De grootste partij mag niet in het college vanwege het feit dat enkele partijen “de zaak” gebruiken als blokkade. 21 april 2023, “de zaak”; volledige vrijspraak!  


Zoals ik eerder zei, hadden we het volste vertrouwen in de rechtsspraak en hebben altijd gezegd dat vrijspraak op alle fronten de enige uitkomst zou zijn.
De partijen in het college die Hart voor Den Haag hebben uitgesloten vanwege ‘de zaak’ zouden op zijn minst op hun schreden moeten terugkomen. Het tegendeel is waar. Wij horen plots nieuwe argumenten en gekwetste persoonlijkheden die de indruk doen wekken alsof zij, de partijen die uitsluiten, het slachtoffer zijn.  
Wat is het reflecterende vermogen van deze partijen? Immers, Hart voor Den Haag heeft niet gevraagd om “de zaak”. Hart voor Den Haag heeft altijd bestuursverantwoordelijkheid willen dragen.  
Ik ga eindigen voorzitter. Ik doe een klemmend beroep op het gezonde verstand van alle fracties en hun bewustzijn van wat ruim 30.000 kiezers hebben gestemd, zodat Hart voor Den Haag na vanavond kan aanschuiven aan de collegetafel.  
Wanneer dit vanavond niet de uitkomst is: dan vervalt Den Haag tot stad van Onvrede en Onrecht. Dat laat u toch niet gebeuren?  
Dank u!