Ouderen Partij Den Haag: “Ouderenmishandeling ondergeschoven kindje in Regiovisie Huiselijk Geweld!”
Raadslid Kraft van Ermel luidt noodklok over toename psychische en financiële uitbuiting.
Lex Kraft van Ermel, namens de vereniging Ouderen Partij Den Haag Raadslid voor de lijstsamenvoeging Groep de Mos / Ouderen Partij, zal donderdag in bij het debat over de regiovisie ‘Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’ in de Haagse gemeenteraad aandringen op meer aandacht voor ouderen die het slachtoffer worden van Huiselijk Geweld.
Kraft van Ermel: “Het onderwerp ouderenmishandeling wordt in de Regiovisie Huiselijk Geweld, zoals opgesteld door de gemeente, slechts zijdelings genoemd, terwijl de stijgende trend in het aantal geregistreerde meldingen van ouderenmishandeling zich ook in 2013 heeft doorgezet. In dat jaar is – volgens Ministerie van VWS – het aantal meldingen ten opzichte van 2012 met 66% gestegen en verdubbeld ten opzichte van 2010”.
Steeds vaker komt financiële uitbuiting voor, waarbij ouderen door familie of zorgverleners worden kaalgeplukt.
“Een vrouw die haar dementerende man regelmatig opsluit in huis, omdat ze boodschappen moet en hem niet kan meenemen tijdens het winkelen of een kleinzoon die stiekem geld uit oma’s portemonnee haalt. Het lijken onschuldige incidenten, maar deze vormen van ouderenmishandeling komen steeds vaker voor. Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling stelt dat er in de meeste gevallen is van sprake van psychische mishandeling (69%). 9% van de gevallen gaat om ouderen die in een zorginstelling wonen. Wij vinden dit onacceptabel en ik wil van het College weten hoe dat kan worden aangepakt”, aldus Kraft van Ermel.
De Ouderen Partij Den Haag wil ondermeer weten hoe drempels om ouderenmishandeling te melden kunnen worden weggenomen.
Kraft van Ermel: “Veel oudere slachtoffers zijn zorgafhankelijk van de pleger met wie zij een relatie hebben. Ook angst en schaamte vormen een drempel om hulp te zoeken. Ik eis van de wethouder een pakket van maatregelen, zoals bijvoorbeeld een lokale campagne, om het melden en de wegen daarnaartoe te bevorderen en om signalen van mishandeling sneller te herkennen. Immers de landelijke reclameslogan ‘Het houdt niet op, niet vanzelf’, is een waarheid als een koe”.