Groep de Mos / Ouderen Partij maakt zich zorgen over de razendsnelle digitalisering van de gemeente Den Haag, zoals met het Stadspanel. Inwoners van Den Haag zonder internet, onder wie ouderen, kunnen niet meedoen met onderzoeken die de gemeente uitvoert middels het panel.

Raadslid Lex Kraft van Ermel heeft vragen bij de representativiteit van het Stadspanel. Hij ontvangt signalen vanuit de stad dat bij een recent onderzoek naar het krijgen en verlenen van mantelzorg geen papieren vragenlijsten werden verstrekt. De reden: het Stadspanel, dat 6.000 deelnemers kent in de stad, voert enkel en alleen digitaal onderzoek uit.

“Het Stadspanel is een goed initiatief, maar ik heb mijn vragen bij de representativiteit. Zo horen bijvoorbeeld ouderen, die lang niet altijd internet in huis hebben, zeker bij onderwerpen zoals mantelzorg niet vergeten te worden,” aldus Kraft van Ermel. “Ik wil dat het College voortaan óók Hagenaars zonder internet betrekt bij onderzoeken!”

Haal streep door plan afschaffen blauwe envelop

Daarnaast roept Groep de Mos / Ouderen Partij het stadsbestuur op er bij het Rijk op aan te dringen dat de blauwe envelop van de Belastingdienst niet verdwijnt. Raadslid Kraft van Ermel: “De mogelijkheid om een papieren aangifte te doen blijft nog 7 jaar bestaan. Toch vind ik dat niet goed. Het volledig overgaan op digitaal is slecht nieuws voor ouderen die niet online kunnen of willen zijn.”

Bij het Meldpunt ‘Dag blauwe envelop’ van de Belastingservice Ouderenbonden zijn sinds november 2015 ruim 3500 meldingen binnengekomen, blijkt uit een bericht van de Zuidwesterkrant. “We moeten echt veel beter rekening houden met de nadelen van digitalisering als we een stad willen zijn voor iederéén.”

Schriftelijke vragen

Groep de Mos / Ouderen Partij maakt zich zorgen over de razendsnelle digitalisering, zoals het Stadspanel van de gemeente Den Haag en het verdwijnen van de blauwe envelop bij de Belastingdienst. Inwoners van Den Haag zonder internet, onder wie ouderen, kunnen niet meedoen met onderzoeken die de gemeente uitvoert middels het panel en het verdwijnen van de blauwe envelop maakt het doen van de belastingaangifte noch leuker, noch makkelijker.

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid Kraft van Ermel (Groep de Mos / Ouderen Partij) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1) Bent u bekend met het feit dat de vragenlijsten van het Stadspanel alleen digitaal in te vullen zijn (1)? Zo neen, waarom niet?

2) Waarom gaat het Stadspanel, en dus ook de gemeente als een van de initiatiefnemers, ervan uit dat de 6000 leden van het panel een representatieve afspiegeling van de Haagse bevolking vormen, terwijl alleen internetgebruikers kunnen deelnemen en er geen papieren vragenlijsten beschikbaar zijn?

3) Op de site van het Stadspanel valt te lezen dat de leden van het Stadspanel “meer dan gemiddeld geïnteresseerd in hun stad” en dat zij “behoren tot de 90% Hagenaars die internet hebben”. Wat is de motivering voor dat statement? Zijn inwoners met internet volgens u meer geïnteresseerd in de stad dan bewoners zonder internet?

4) Bent u het met Groep de Mos / Ouderen Partij eens dat het, in het kader van de representativiteit, verstandig zou zijn om niet-internetgebruikers zoals ouderen op verzoek een papieren vragenlijst op te sturen en in te laten vullen? Zo neen, waarom niet?

5) Bent u bereid om het verdwijnen van de blauwe envelop bij de Belastingdienst tegen te gaan door er bij het Rijk op aan te dringen dat die niet verdwijnt? Zo neen, waarom niet?

Lex Kraft van Ermel

Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag

(1) http://www.denhaag.nl/home/bewoners/gemeente/to/Samenstelling-en-opdrachtgevers-stadspanel.htm