Raadsleden De Mos en Sluijs: ‘Ook kansen voor hotel- en congres locatie’ 

Midden in het Museumkwartier, met uitzicht op de Hofvijver, ligt het circa 25.000 m2 tellende oude pand van Staal Bankiers, met entrees aan de Korte Vijverberg, het Tournooiveld, de Lange Houtstraat en de Doelenstraat. Het pand staat al langere tijd grotendeels leeg en de bestaande faciliteiten, zoals een fitness- en squash ruimte alsmede een zwembad worden niet meer gebruikt. “Hoe mooi zou het zijn als dit pand op korte termijn zal gaan bijdragen aan het verwezenlijken van de economische- en culturele doelen van de stad”, aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs.

De gemeente wil in de binnenstad meer werkgelegenheid creëren door in het Museumkwartier internationaal concurrerend museaal- en leisure-aanbod toe te voegen.

“Terwijl ruim 1 op de 10 Hagenaars hun baan danken aan de vrijetijdseconomie, maakte D66-wethouder Bruines onlangs bekend dat het haar niet lukt om een panklaar voorstel voor een nieuw Eschermuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade te realiseren. Het probleem zou liggen in het feit dat die andere D66-wethouder, Robert van Asten, zou weigeren om de bestaande jaarlijkse subsidie van 4ton per jaar voor 10 jaar te garanderen. Het zou een enorme economische- en culturele blunder zijn als het plan voor uitbreiding van publiekstrekker Escher, hotel- en congres ruimte, alsmede een rooftopbar op het dak als eyecatcher op die 4ton garantie zou klappen”, aldus De Mos en Sluijs, die door het mogelijk klappen van Escher in de voormalige Amerikaanse ambassade ook de mogelijkheden van een Koninklijk Museum of Delfsblauw Museum, waarvan het Gemeentemusuem de collectie al heeft, in rook zien opgaan. De Mos en Sluijs: “Als je met zo’n spruitjesmentaliteit zulke kansen verprutst om met het Museumkwartier een internationale trekpleister te realiseren, moet het college haar ambities bijstellen”.

Ondanks deze situatie zien de Hart voor Den Haag raadsleden aanvullende mogelijkheden om het Museumkwartier krachtiger te maken.

“Het pand van Staal Bankiers is in handen van Syntrus Achmea, de partij die zich samen met IQNN en het Eschermusuem wil vestigen in de Amerikaanse ambassade. Als je deze twee projecten aan elkaar verbindt, moet je er alsnog in kunnen slagen om de internationale, culturele en koninklijke kwaliteiten van het Museumkwartier voor de komende jaren verder te versterken. Organiseer, met inachtneming van de 1,5 meter, een heisessie die net zolang duurt tot je er, in het belang van de stad, samen uitkomt”, aldus De Mos en Sluijs, die willen weten of het voornemen om het Literatuurmuseum naar het pand van Staal Bankiers te verhuizen nog steeds voorligt. Hart voor Den Haag ziet naast uitbreiding van het culturele aanbod ook kansen om de broodnodige uitbreiding van hotel- en congrescapaciteit met de nu honderden m2 leegstaande ruimte te realiseren. De Mos en Sluijs: “Er is nu een ongebruikt zwembad, waar spa- en wellness faciliteiten gerealiseerd kunnen worden. Na de coronacrisis wordt het toerisme weer een van de meest belangrijke factoren voor de Haagse werkgelegenheid. Laten we de tijd die we nu hebben besteden door het goede te doen voor de stad”.

Lees hier onze schriftelijke vragen