De Mos: ‘Er moet wat gebeuren anders raken we alle grote feesten kwijt’

Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad waarschuwt er al lange tijd voor: Het voortbestaan van grote feesten in onze stad. Helaas is die waarschuwing aan dovemansoren gericht en worden Haagse ondernemers tot wanhoop gedreven, doordat het stilteregime het organiseren van grote (dance)feesten onmogelijk maakt. Dat blijkt nu ook voor Doop, een succesvol oud-en-nieuwfeest in de Grote Kerk in hartje Den Haag.

“Ondanks dat ik er de laatste jaren een succesvol dansfeest heb neergezet, mag ik, vanwege klachten over geluidsoverlast, geen volgende editie organiseren en wordt het voor mij onmogelijk om nachtelijke feesten in het centrum te organiseren”, aldus Stef Vrolijk, die als DJ dansfeesten door het hele land organiseert. “In alle steden van Nederland kan ik grote feesten geven, behalve in Den Haag”.

“Wij pleiten al jaren voor een versoepeling van de regels omtrent geluid en vergunningen. Het college heeft zelfs een onderzoeksrapport opgesteld, waarin een inventarisatie wordt weergegeven van de mogelijkheden die er zijn om binnen het wettelijke kader een grotere exploitatievrijheid voor horecagelegenheden ten aanzien van geluid te faciliteren. Er zou hiermee – in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland – een pilot gestart worden op de Grote Markt. Wij snappen niet dat zo’n fantastisch event als Doop niet in deze pilot wordt meegenomen”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos, die het gebrek aan daadkracht van het stadsbestuur ten aanzien van het horecabeleid echt stuitend vindt.

Nachtvergunningen buiten de uitgaanskernen

Om het gebrek aan passende ruimte voor dansfeesten het hoofd te bieden blijft Groep de Mos ervoor pleiten om – onder voorwaarden – nachtvergunningen buiten de uitgaanskernen toe te laten.

“Locaties buiten drukke woonkernen, moeten in aanmerking kunnen komen om nachtelijke feesten te organiseren. Alleen zo voorkom je dat jongeren nog steeds massaal naar Rotterdam of Amsterdam trekken”, aldus De Mos, die hierin bijval krijgt van jongerenambassadeur Damien Zeller, voorzitter van Jong de Mos. Zeller: “Er is in Den Haag te weinig aanbod om jongeren in de stad te houden. Daar moet echt verandering in komen”.

Of Stef Vrolijk het nu nog voor elkaar krijg om het feest te organiseren tijdens de komende Oudejaarsnacht valt te bezien, aangezien de korte tijd die er nog rest.

Vrolijk: “Als de vragen van De Mos helpen, is de kans maar klein dat ik het überhaupt nog kan organiseren dit jaar en zal dit pas weer later in het jaar gaan spelen, zoals bij Koningsnacht en het Doop Oudejaarsfeest van 2018”!

Lees hier onze schriftelijke vragen

Click edit button to change this text.