Raadslid Ralf Sluijs: “Dit is de zoveelste integriteitsschending binnen de gemeente”

Den Haag wordt opnieuw geconfronteerd met een ernstig integriteitsincident binnen de gemeentelijke organisatie. Een ambtenaar van de gemeente zou €28.000 hebben verduisterd van overleden cliënten die begeleiding kregen bij hun geldzaken. Dit geld zou deels zijn gebruikt om eigen schulden af te lossen. Hart voor Den Haag is met stomheid geslagen en roept het college ter verantwoording.

De ambtenaar is begin 2023 geschorst en na onderzoek door bedrijfsrecherchebureau Hoffmann werd in juni 2023 aangifte gedaan bij de Rijksrecherche. Deze zaak staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn meerdere integriteitsschendingen aan het licht gekomen binnen de gemeente Den Haag, variërend van grootschalige fraude met gemeentegelden tot misbruik van bevoegdheden bij het uitgeven van officiële documenten.

‘Gelegenheid maakt de dief’
Hart voor Den Haag stelt dat de voortdurende incidenten aantonen dat de interne controle binnen de gemeente tekortschiet. “Dit is de zoveelste integriteitsschending binnen de gemeente. Van verdwenen paspoorten en rijbewijzen tot miljoenenfraude met gemeentegeld—het lijkt haast een gewoonte te worden binnen het IJspaleis. De gelegenheid maakt de dief, en blijkbaar wordt die gelegenheid keer op keer geboden,” stelt Sluijs die wil weten waarom er niet veel eerder harde maatregelen getroffen zijn. “Hoeveel integriteitsrapporten en schandalen zijn er nog nodig voordat het college inziet dat de controle compleet faalt?”

Twijfels over timing openbaarmaking
Opvallend is dat deze zaak pas nu, midden in het raadsreces, openbaar is gemaakt, terwijl de aangifte al in juni 2023 is gedaan. Sluijs vraagt zich af of er sprake is van bewuste timing: “Het college kiest er keer op keer voor om pijnlijke zaken naar buiten te brengen op momenten dat er zo min mogelijk aandacht voor is. Waarom is deze zaak, die al in juni 2023 bij de Rijksrecherche is gemeld, nu pas openbaar? Is dit strategisch weggemoffeld om lastige vragen te vermijden?,” vraag Sluijs zich hardop af.

Hart voor Den Haag eist met schriftelijke vragen opheldering en wil concrete maatregelen om integriteitsschendingen structureel te voorkomen. “Het kan niet zo zijn dat belastinggeld en gevoelige persoonsgegevens keer op keer in verkeerde handen vallen.”

Lees hier onze schriftelijke vragen