‘Zuinig op onze aarde, maar ook op onze portemonnee’

Het is vandaag Duurzame Dinsdag, de dag dat we even stilstaan hoe we beter op onze aarde kunnen passen. Veel kunnen we zelf doen, het verwijderen van plastic uit onze omgeving en er minder gebruik van maken bijvoorbeeld. Wij zijn als Hart voor Den Haag niet tegen duurzaamheid, maar het moet wel zinvol zijn. Hele bossen kappen voor biomassa is dat niet. Net zo min als het volplempen van hele weilanden, met afzichtelijke zonnepanelen en windmolenparken. Het helpt het klimaat niet, zeker zolang er elders in de wereld nog volop kolencentrales worden bijgebouwd.

Nederland moet van het gas af vindt de zogenaamd groene elite, maar juist deze schone energievorm wordt in ons buurland Duitsland gepromoot. Met de energietransitie zijn honderden miljarden gemoeid, alleen in Den Haag al worden de kosten op 9 miljard geraamd en zal zich niet terugverdienen, aldus GroenLinks-wethouder Van Tongeren die u maar al te graag van het gas af wil helpen.
En u raadt al wie dat gaat betalen, de overheid zal een voor decennia een flinke greep doen in uw portemonnee.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt juist dat het minder verbruiken van energie beloond moet worden met een lagere energienota, dat er gebruik wordt gemaakt van bewezen technieken in de verduurzaming en niet wordt geëxperimenteerd met technieken zoals geothermie die ook nog eens risico’s met zich mee brengen.
Stop met de waanzin van miljarden verslindende en landschapsvervuilende projecten, die over 10 jaar weer zijn achterhaald. Investeer in schone energie van de toekomst, zoals kernenergie en waterstof en hou het gasnetwerk zolang in tact. Zo zijn we toch zuinig op onze aarde én op onze portemonnee.

René Oudshoorn is raadslid bij Hart voor Den Haag

Foto: René Oudshoorn