Fractievoorzitters: “Waarom kan in Rotterdam wel wat Den Haag niet in kon?”

GroenLinks en Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad zijn verbijsterd over de opstelling van de D66-wethouders. Tijdens de ontwerpbegroting van de Metropoolregio stelden de D66-wethouders Van Engelshoven en De Bruijn dat een amendement van de Haagse Stadspartij, dat pleitte voor het stellen van voorwaarden aan de ontwerpbegroting van de Metropoolregio, het einde van de Haagse samenwerking met deze Metropoolregio zou hebben betekend.

“Niets is echter minder waar. Uit een tweet van het Rotterdamse GroenLinks-Raadslid Arno Bonte werd duidelijk dat in Rotterdam een gelijksoortig amendement, voor meer grip op de Metropoolregio, unaniem is aangenomen. Wij willen nu duidelijkheid waarom de Haagse Raad voorgehouden is dat dit niet zou kunnen en waarom er een ongekend harde machtspolitiek is gevoerd”, aldus de fractievoorzitters De Mos en Vianen.

Beide partijen stellen dat de houding van D66, waarbij Raadsleden die afwijkende meningen hebben onder druk worden gezet, niet bijdraagt aan de door hen gewenste open bestuurscultuur, maar juist het politieke debat in de Haagse Raad verhardt.

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) en Vianen (GroenLinks) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met het feit dat er in Rotterdam, unaniem, een amendement is aangenomen dat pleit voor meer grip op de Metropoolregio? (1)

2) Kunt u duiden waarom u tijdens het debat over de ontwerpbegroting van de Metropoolregio stelde dat een gelijksoortig amendement als nu unaniem is aangenomen in Rotterdam het einde zou betekenen van de Haagse samenwerking met de Metropoolregio? Even ter verheldering uw citaat naar aanleiding van het amendement van HSP-collega Joeri Oudshoorn: ‘Als het amendement zou zijn aangenomen, dan zouden we de samenwerking met de Metropoolregio hebben opgezegd. Dat wenst dit college niet en daarom heb ik het voorstel onaanvaardbaar genoemd’

3) Kunt u duiden waarom wethouders van uw college, notabene openlijk in de Raadzaal, zich schuldig maken aan machtspolitiek door Raadsleden enorm onder druk te zetten? Wat zegt dit over de door u gewenste open bestuurscultuur?

(1) Tweet Arno Bonte