“Open bestuurscultuur project volledig mislukt”!
Raadslid Kraft van Ermel: “College zakt door het ijs bij méér inspraak voor de burger”
In het onlangs verschenen rapport van het Stadspanel staan rare tegenstellingen aldus Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad. Zo weten velen hoe men invloed kan uitoefenen op het gemeentebeleid, maar weinigen maken daar gebruik van. Ook het instrument inspreken tijden commissie- en raadsvergaderingen zijn bekend, maar weinigen doen dat. Argument: “ze luisteren toch niet naar mij!”
Groep de Mos vindt dat de beoogde open bestuurscultuur van dit college volledig is mislukt en dat de Haagse burger niet serieus wordt genomen. Ook bij bezoeken in de stad merkt Groep de Mos raadslid Lex Kraft van Ermel dat de mening van de bewoners er weinig toe doet. Bij de bespreking van bijvoorbeeld wijkplannen, herkent het gros van de burgers zich niet in de plannen die voorliggen, terwijl die dan wel worden doorgedrukt. Het is dan ook niet vreemd dat bijna de helft van de Hagenaars geen behoefte heeft om mee te denken met de plannen in hun wijk. Ze worden immers toch niet serieus genomen.
Op pagina 13 meldt het rapport dat veel respondenten open staan voor verdere digitalisering van het contact met de gemeente. Slechts 4 % vindt dat geen goed idee. Groep de Mos Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Wat een bedenkelijk niveau van vraagstelling om dit voor te leggen aan een panel dat alleen digitaal meedoet. Het zou getuigen van flinkheid als deze vraag ook schriftelijk of telefonisch was voorgelegd aan niet digitaal vaardigen. Dan zou de 4% heel wat hoger uitvallen. Ik hoop niet dat op dat cijfer verder beleid wordt gemaakt”.
Aanvullende schriftelijke vragen Jaarcijfers Stadspanel 2015
Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van orde stelt ondergetekende de volgende aanvullende vragen op de schriftelijke vragen van het CDA (RIS 293322) aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.
1. Bent u bekend met de Jaarrapportage van het Stadspanel 2015?
2. Bent u het met Groep de Mos / Ouderen Partij eens dat een vraag aan een digitaal panel over verdere digitalisering van dit panel een non-vraag is? (pag 13) Graag een toelichting.
3. Bent u het met Groep de Mos / Ouderen Partij eens dat een vraag over al dan niet verdere digitalisering van het panel ook schriftelijk of telefonisch gesteld had moeten worden aan niet digitaal vaardigen zoals ouderen? Graag een toelichting.
4. Hoe representatief acht u een panel dat alleen digitaal onderzoek doet en niet schriftelijk, telefonisch of huis-aan-huis?
5. Op 3 februari heb ik over dit onderwerp dezelfde soort vragen gesteld n.a.v. klachten van ouderen over het Stadspanel (RIS 291540). We zijn nu bijna twee maanden verder. Wanneer verwacht u de antwoorden gereed te hebben?
6. Bent u het met Groep de Mos / Ouderen Partij eens dat uw streven naar een open bestuurscultuur failliet is nu blijkt dat bijna de helft van de respondenten niet het gevoel hebben dat zij kunnen meepraten of meedenken met als argument ‘ze luisteren toch niet naar mij’? (pag 25) Graag een toelichting.
7. Hoe denkt u de bereidheid van burgers om te participeren significant te verhogen?