Raadsleden De Mos en Davituliani luiden noodklok over de online kwetsbaarheid van jongeren 

Op de Dag tegen Pesten pleit Hart voor Den Haag ervoor om te investeren in voorlichting om jongeren weerbaarder te maken tegen seksuele intimidatie via social media. Steeds meer jongeren worden slachtoffer van sexting, waarbij seksueel getinte foto’s via het internet worden verspreid. Social media hebben een belangrijke rol in het leven van jongeren. Hierdoor is de wijze waarop ze hun seksualiteit ontdekken ook aan het veranderen. Helaas kan dit ook negatieve impact hebben, die soms ernstige vormen aanneemt.  Nino Davituliani: “We zien dat jongeren social media ook gebruiken om anderen te beschadigen.” 

Naast sexting is er nog een ander opkomend fenomeen, dat van: DeepfakesDeepfake is een nieuwe technologie die vaak gebruikt wordt op platforms als Telegram. Daarbij worden gezichten geplakt op naakte lichamen die niet echt zijn. Echter is het totale plaatje niet van echt te onderscheiden. Of het nou om echte of neppe foto’s en filmpjes gaat, wanneer een meisje of jongen wordt exposed dan gaat het als een lopend vuurtje. Je buurt, familie, de school – Iedereen krijgt het te zien. Ervaring leert, dat dit jongeren echt kan beschadigen, en zelfs tot zelfmoord kan leiden. Hart voor Den Haag pleit voor het lanceren van een grote campagne in de Hofstad om jongeren en ouders bewust te maken van de online gevaren. Daarnaast wil de partij dat de gemeente bij het Rijk gaat lobbyen voor een flexibele wetgeving waarbij het Openbaar Ministerie meer mogelijkheden krijgt om de technologieën die in opkomst zijn, waaronder deepfake technologie, aan te kunnen pakken. Davituliani: “Door Corona is de kwetsbaarheid van jongeren op internet nog groter geworden, ouders hebben vaak geen grip op wat hun kinderen online uitspoken. Door het snel aanpassen van de wetgeving rondom sextortion, kan er veel leed bespaard worden.” 

Meer praten over seksualiteit en de online gevaren 

Volgens de partij moeten jongeren en ouders meer bewust worden van de risico’s van sexting. Laagopgeleide kinderen zijn extra kwetsbaar. Voor meisjes en jongens met een migratie achtergrond speelt ook nog dat ze door de gemeenschap verantwoordelijk worden gehouden voor het te schande zetten van hun familie. Binnen de cultuur waarin deze jongeren opgroeien speelt eer en schaamte een belangrijke rol. “Bij gezinnen met een niet-westers migratie-achtergrond is er vaak sprake van een “dubbele seksuele moraal”, waarbij het voor meisjes vaak veel minder geoorloofd is dan voor jongens. Ik denk dat dit ertoe leidt dat veel slachtoffers zich niet durven uit te spreken, waardoor de werkelijke omvang van het probleem niet kan worden vastgesteld. Ook praten ouders in deze groepen over het algemeen weinig over seksualiteit met hun kinderen,” aldus Davitualiani.   

In verschillende enquetes rondom dit thema hebben slachtoffers aangegeven dat deze gebeurtenissen met name tijdens de middelbare school leeftijd plaatsvonden. Er zijn verhalen bekend waarbij de jongeren uit schaamte niet meer naar school durven te gaan en naar het speciaal onderwijs moeten om de school af te maken. Volgens Davituliani dient de gemeente daarom, samen met het onderwijs een vuist te maken tegen online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook moet er speciale aandacht komen voor de daders, om ze bewust te maken van wat ze kunnen aanrichten. 

Ook aandacht voor aanpak digitaal kinderlokken 

Naast sexting komt het steeds vaker voor dat kinderen slachtoffer worden van grooming, ofwel digitaal kinderlokken. 

“Omdat het lastig is de strafbaarheid vast te stellen van zedendelinquenten die op deze manier contact zoeken met kinderen, blijft vervolging veelal uit. Hart voor Den Haag wil dat het bestrijden van digitaal kinderlokken hoog op de politieke aganda komt en pleit voor voorlichting aan kinderen en ouders, met daarbij de wijze hoe zij zulke gevallen kunnen melden bij de politie”, aldus Richard de Mos.

Lees hier onze schriftelijke vragen