Raadslid René Oudshoorn: “Er zijn mensen aan de deur geweest met een geruststellend verhaal, maar voorlopig liggen de verfbladders gewoon nog in de struiken en tuinen!”

Naar aanleiding van publicaties over de Chroom-6 die is aangetroffen bij werkzaamheden aan de vuurtoren op Scheveningen vraagt Hart voor Den Haag/Groep de Mos opheldering aan het gemeentebestuur. Chroom-6 is een metaal en wordt gebruikt vanwege de roestwerende eigenschap, zoals ook het geval bij de vuurtorens. Als het vrijkomt, is het schadelijk voor de gezondheid en kan het uiteindelijk leiden tot onder andere kanker, zo waarschuwde het RIVM eerder.

Tijdens een recente vergadering van de Wijkvereniging WOS (Scheveningen-dorp) uitten verschillende bewoners hun zorgen over deze uiterst giftige stof. Raadslid René Oudshoorn heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur: “Het is toch te gek voor woorden, dat omwonenden eerst zelf aan de bel moesten trekken nadat er geruchten waren over de aangetroffen Chroom-6. Er zijn mensen aan de deur geweest met een geruststellend verhaal, maar voorlopig liggen de verfbladders gewoon nog in de struiken en tuinen! De (gescheurde) folie rond de vuurtoren heeft zijn werk kennelijk niet goed gedaan. Deze bewoners hebben terechte zorgen over deze kankerverwekkende stof”.

Ook vraagt Oudshoorn zich af, waarom dit nieuws onder de pet is gehouden, de werkzaamheden zouden in oktober afgerond zijn maar is inmiddels stilgelegd. Hij verwijt dit  vooral Rijkswaterstaat: “Er is geen persbericht naar buiten gekomen, de bewoners moesten alles via verhalen uit de buurt vernemen. Formeel valt het onderhoud onder Rijkswaterstaat maar daar waar de volksgezondheid in het geding komt ligt er een taak voor de gemeente om omwonenden behoorlijk  en proactief te informeren” aldus Oudshoorn die via schriftelijke vragen opheldering vraagt aan het gemeentebestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen