Raadslid Ralf Sluijs: “Stap in de goede richting om nieuwe teleurstellingen te voorkomen”

Op 8 december vorig jaar werd de Scheveningen Light Walk, tot teleurstelling van velen, afgelast. Het slechte weer gooide roet in het eten en de tienduizend deelnemers kregen hun geld niet terug. Naar aanleiding van vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wordt nu onderzocht of er een noodfonds kan komen voor toekomstige, vergelijkbare situaties. Daarnaast beraadt de organisatie hoe zij de deelnemers voor de volgende editie tegemoet kan komen. Zij heeft toegezegd uiterlijk in januari 2019 met een gepaste compensatie te komen, zo meldt het stadsbestuur aan raadslid Ralf Sluijs.

Verzekering

Het stadsbestuur spreekt zich in haar beantwoording ook uit over het eventueel verzekeren van evenementen. “Verzekeren is de verantwoordelijkheid van de organisatie. Gezien de aard van de activiteit (wandelen) is het afgelasten van een dergelijk evenement zeldzaam”, schrijft het college. Ook de kosten voor het verzekeren van evenementen zijn hoog. “Als een organisator zich echt goed wil verzekeren, is dat kostbaar en het biedt bovendien géén garanties”, zegt het college hierover.

Noodfonds

De evenementensector heeft bij de gemeente Den Haag ook zelf aangegeven dat vanwege veiligheidsissues en de steeds extremere weersomstandigheden de risico’s voor organisatoren niet of nauwelijks zijn te verzekeren. Vanuit het Sectoroverleg Haagse Evenementen (SHE) is geopperd om te onderzoeken of het mogelijk is om een noodfonds op te richten voor dergelijke situaties. “Het Centraal Evenementenbureau zal met de evenementensector meekijken wat de mogelijkheden zijn, ervan uitgaande dat de sector zelf hiervan de lasten draagt”, zegt het stadsbestuur. Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is blij met dit onderzoek. “Het was voor de deelnemers én organisatie enorm spijtig dat de Light Walk niet doorging. Het was absolute overmacht, maar het feit dat de deelnemers hun ingelegde geld niet terugkregen vonden en vinden wij nog steeds onverteerbaar. Een noodfonds voor dit soort situaties is daarom een flinke stap in de goede richting en kan toekomstige teleurstellingen verzachten”.