Fractievertegenwoordiger Zeller: “Het college lijkt blind voor toename heftige geweldsincidenten in openbaar vervoer” 


In het opsporingsprogramma Team West zijn beelden verschenen waarin twee man sterk een oudere man van 71 jaar zwaar mishandelen. Zijn oogkas en kaak zijn hierdoor gebroken en hij houdt er blijvend letsel aan over. 


Na de vorige mishandeling door losgeslagen en normloze jongeren (1) vroeg Hart voor Den Haag, naast straf van de rechter, om een OV-verbod voor dit soort tuig dat onze trams en bussen terroriseren en onveilig maken. Fractievertegenwoordiger Damiën Zeller: “Het college lijkt dit soort incidenten niet serieus te nemen. Het college is namelijk maar liefst 21 dagen (!) te laat met de beantwoording van onze schriftelijke vragen (2) om, naast de door de rechter opgelegde straf, een OV-verbod te regelen voor dit OV-gajes. Je bent compleet losgezongen van de realiteit als je met twee man sterk een 71-jarige man in elkaar mept. We vragen nogmaals om dit OV-verbod, al lijkt dit bij dit college op voorhand aan dovemans oren gericht.”


Conducteur op risicolijnen
Zeller zal naast het OV-verbod donderdag tijdens het debat van toekomstvast openbaar vervoer voorstellen doen voor een conducteur op iedere risicolijn: Zeller: “Op de probleemlijnen in de avonduren moet gestart worden met een pilot om een vaste conducteur op de tram te hebben. Een conducteur met gezag die raddraaiers durft aan te spreken op hun gedrag. Idealiter worden deze conducteurs net als de controleurs uitgerust met een wapenstok en pepperspray, zodat zij zich kunnen weren. De gemeente zou de HTM moeten helpen aan genoeg personeel te komen om dit voor elkaar te krijgen, zeker nu er middelen zijn vrijgekomen vanuit de MRDH.”


Verdachten
De politie is nog opzoek naar de twee verdachten. Zeller: “Ik doe hier ook een oproep. Herkent u iemand? Meld dit dan snel via 0800-6070 zodat dit gajes snel strafrechtelijk vervolgt kan worden.”


(1) https://www.hartvoordenhaag.nl/hart-voor-den-haag-eist-harde-maatregelen-na-schokkende-mishandeling-in-haagse-tram/

(2) https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/4/Schriftelijke%20vragen/875327