De raad van de gemeente Den Haag, in vergadering bijeen op 15 februari 2018, ter bespreking van Voorstel van het college inzake Vaststelling van de verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag (geluidsnormen in de horeca) (RIS298765).

 

Constaterende dat:

  • De wetgever landelijke regels heeft opgesteld om geluidsoverlast te voorkomen;
  • Voor horecabedrijven deze regels zijn vastgelegd in het Activiteitenbesluit, als onderdeel van een algemene maatregel van bestuur, ter ondersteuning van de Wet milieubeheer;
  • Deze geluidsnormen in de avondperiode strenger zijn dan overdag en de in de nacht strenger zijn dan in de avondperiode;
  • Op 11 februari 2016 de Horecavisie Den Haag (RIS288645) is vastgesteld waarin de kracht van de Haagse horeca wordt ingezet om de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten;
  • Het doel van de horecavisie is om meer ruimte te geven aan ondernemers en meer reuring in de stad te creëren;
  • Veel horecabedrijven in de uitgaanskernen (Grote Markt, Plein, Buitenhof, Spui en de Boulevard van Scheveningen) niet meer in de nacht kunnen ondernemen omdat de geluidsnormen te streng zijn;
  • Het aantal klachten over geluidsoverlast in de horecakernen zeer klein is in vergelijking met het aantal bewoners en klanten in deze kernen;
  • De geluidsnormen in de uitgaanskernen in Den Haag hetzelfde zijn als in een woonwijk of klein dorp;
  • De huidige geluidsnormen de ambities uit de horecavisie belemmeren;
  • Het college een onderzoeksrapport heeft opgesteld waarin een inventarisatie wordt gegeven van de mogelijkheden die er zijn om binnen het wettelijk kader een grotere exploitatievrijheid voor de horecabedrijven ten aanzien van geluid te faciliteren;
  • Het college verkennend onderzoek heeft gedaan naar de isolatie van horecazaken;
  • Dat uit het onderzoek blijkt dat fysieke maatregelen in horecazaken en/of woningen de geluidsproblematiek kan helpen oplossen maar er behoorlijke investeringen nodig zijn;
  • Dat de kostenberekeningen voor isolatie niet conform de praktijk is (de isolatie van de Boterwaag heeft 30.000 euro gekost en zou volgens het onderzoek een veelvoud daarvan kosten. 20.000 euro aan advieskosten is ook veel te hoog);
  • Dat de isolatiekosten lager liggen dan in het onderzoek maar dat ook voor deze kosten financiële steun van de gemeente nodig is omdat de kosten niet alleen door ondernemers en/of woningeigenaren kunnen worden gedragen.

Verzoekt het college:

Per direct een Fonds Geluidsnormen Horeca in te stellen en daarvoor 1 miljoen euro vrij te maken en dit te dekken uit de meevallers.