Groep de Mos: “Van Aartsen moet streven naar minder politie-inzet tijdens wedstrijden van ADO”
De lijstsamenvoeging Groep de Mos / Ouderen Partij stelt dat burgemeester Van Aartsen gisteren een kans heeft laten lopen om te testen of wedstrijden van ADO Den Haag zonder de massale aanwezigheid van politie gespeeld kunnen worden.

Fractievoorzitter Richard de Mos: “Uiteraard maak je voor iedere wedstrijd een risico-analyse en bepaal je of de stadionbeveiliging het zelf kan of dat er toch politie-inzet nodig is. Maar het is genoegzaam bekend dat PSV thuis niet als risicovol te boek staat. Daarom snappen wij niet dat Van Aartsen niet eens heeft willen experimenteren met een wedstrijd zonder politie. Al zouden we voorlopig maar bereiken dat de helft van alle thuisduels zonder politie gespeeld kan worden, kost dat de gemeenschap aanzienlijk minder geld”.

Groep de Mos woordvoerder Veiligheid Lex Kraft van Ermel valt zijn fractievoorzitter bij: “De burgemeester van Alkmaar liet AZ-Ajax, notabene ingeschaald als grootste risicowedstrijd van dit weekend, gewoon doorgaan. We moeten af van het feit dat politie-inzet bij voetbalwedstrijden als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Bovendien was de kans dat het, zeker gezien alle media-aandacht, gisteren in de binnenstad mis zou gaan vele malen groter dan als de supporters in het stadion hadden gezien hoe PSV tegen zijn eerste seizoensnederlaag aanliep. Gelukkig stelde de politie via Twitter dat de actie van de ADO-fans netjes binnen de lijnen is gebleven. Een extra reden dat voetballen zonder politie moet kunnen.”

Schriftelijke vragen

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos en Kraft van Ermel (beiden Groep de Mos / Ouderen Partij) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1) Bent u bekend met de berichten ‘Voetbal zonder politie, je moet maar durven’ (1) en ‘Stadswandeling om politie bezig te houden is ADO-supporters goed bevallen, en de politie ook’ (2)?

2) Wat zijn uw motieven geweest om de wedstrijd ADO-PSV, gepland op zaterdag 8 augustus jongstleden, geen doorgang te laten vinden, anders dan het feit dat de politie staakte voor betere arbeidsvoorwaarden? Kunt u in het antwoord aangeven of u zich hierbij ook heeft laten leiden door een in het verleden negatief opgebouwd imago van de supporters van ADO?

3) Waarom heeft u niet net als de burgemeester van Alkmaar besloten om de wedstrijd doorgang te laten vinden?

4) In hoeverre is er met ADO overleg geweest of zij de wedstrijd niet met de eigen beveiliging (stewards) konden managen?

5) Deelt u de mening dat de politie-inzet bij voetbalwedstrijden de gemeenschap veel geld kost? Zo ja, heeft u de bereidheid om met ADO en haar supporters in overleg te gaan om te bezien of er een fors aantal thuiswedstrijden zonder politie gespeeld kan gaan worden, uiteraard met de daarbij behorende risico-analyse per wedstrijd?

(1) ‘Voetbal zonder politie, je moet maar durven’, AD, 8 augustus 2015

(2) ‘Stadswandeling om politie bezig te houden is ADO-supporters goed bevallen, en de politie ook’, Omroep West, 8 augustus 2015