Ralf Sluijs: “Binnenstad loopt 208(!) miljoen euro mis en het college staat erbij en kijkt ernaar”
De economische impact van de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag is enorm. De stad loopt voor de totale duur van de renovatie, 5,5 jaar, 208 miljoen euro aan inkomsten mis. Dat blijkt uit een gelekt rapport van consultancybureau Deloitte dat in 2017 in opdracht van het toenmalige college werd gemaakt en in handen is van De Telegraaf. Hart voor Den Haag is des duivels over het geheimgehouden rapport en wil een debat.

De sluiting van het Binnenhof levert een jaarlijks verlies op van zo’n 38 miljoen euro, waarvan 33,5 miljoen euro direct en 4,3 miljoen euro indirect. Bij direct effect wordt gekeken naar de impact op het aantal overnachtingen, bezoeken aan de horeca, musea en winkels. Bij indirect gaat het om een negatief effect op de leveranciers van al deze sectoren. De horeca en winkels zijn de grootste verliezers van sluiting van het Binnenhof. Dit negatieve effect wordt verder verdeeld over de belangrijkste evenementen en attracties in Den Haag. De werkzaamheden op het Binnenhof staan voor volgend jaar zomer gepland.

Geschokt door cijfers

Oud-wethouder Richard de Mos (Economie), van Hart voor Den Haag, bevestigt in De Telegraaf dat hij bekend is met de inhoud van het rapport. “Ik werd in 2018 op het bestaan hiervan gewezen door een oplettende ambtenaar. Het college voor mij had het onwelgevallige rapport in een la laten belanden.” De Mos is zich kapot geschrokken toen hij de cijfers onder ogen kreeg. “Ik heb met het college hierover gesproken, maar voelde mij een roepende in de woestijn toen ik begon over compensatie van het Rijk voor dit verlies.” De Mos wilde een directe financiële claim neerleggen van 15 miljoen euro voor een zogenaamd Binnenstad Fonds. Dit boven op een belofte van het Rijk om jaarlijks 500.000 te compenseren. Het door De Mos geëiste geld zou ingezet moeten worden om de bezoekersstroom in de binnenstad op peil te houden. De Mos zette in op attracties, waaronder een zingende waterlelie van de Efteling op de Hofvijver dat in samenwerking met onder meer Madurodam de geschiedenis van het Binnenhof zou vertellen. Verder zou de buitenruimte (De Kern Bijzonder) van het centrum opgeknapt worden en de verplaatsing van het Escher Museum naar de voormalige Amerikaanse ambassade worden gerealiseerd. “Het was een kans om het Museumkwartier internationaal op de kaart te zetten.” De onderhandelingen van De Mos werden doorkruist door de invallen van de Rijksrecherche en de val van het vorige college.

Onder tapijt geveegd

Raadslid Ralf Sluijs is verbijsterd over het rapport en wil hierover in debat. “Op het moment dat je het Binnenhof 5,5 jaar dichtgooit weet je wat er gaat gebeuren. Dat is na corona de genadeklap voor ondernemers”, aldus Sluijs die hier bij het college ook meerdere malen op gehamerd heeft. “De antwoorden van wethouder Bruines waren altijd uit de categorie ‘gaat u maar rustig slapen’, terwijl nu dus blijkt dat de stad 208 miljoen euro misloopt straks. Het college staat erbij en kijkt ernaar. Wanneer slaat Bruines eens met de vuist op tafel?”, vraagt Sluijs zich hardop af. Ook de wijze waarop het stadsbestuur met het rapport is omgesprongen steekt het raadslid. “Waarom heeft de opdrachtgever van het onderzoek, toenmalig wethouder Revis (VVD) het rapport in de krochten van het stadhuis verstopt? Waarom moest uiteindelijk een ambtenaar zijn opvolger De Mos op het bestaan ervan wijzen en is er na het vertrek van De Mos nooit meer iets mee gedaan? Het college is echt tekst en uitleg verschuldigd aan de raad maar zeker ook aan alle betrokken ondernemers”, besluit het raadslid.

Hart voor Den Haag vraagt een debat aan.