‘Minimaal één keer naar voormalig doorvoerkamp Westerbork’
Nadat zondag werd herdacht dat zeven decennia geleden voormalig doorvoerkamp Westerbork werd bevrijd, is het vandaag precies 70 jaar geleden dat de Britten een einde maakten aan de ontberingen in het concentratiekamp Bergen Belsen, waar tijdens de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen om het leven kwamen. Hoewel de herinnering aan de moordterreur van nazi-Duitsland door alle ‘zeventig jaar na dato herdenkingen’ dichterbij dan ook schijnt te liggen, neemt het antisemitisme, ook in Den Haag, weer toe. Op steeds meer scholen worden lessen over de Holocaust een taboe. Daar moet verandering in komen vindt Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad.

Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos: “Steeds meer leraren hebben, vanwege felle reacties van leerlingen, moeite om de Holocaust te bespreken in de klas. Dit is absoluut onaanvaardbaar en bovendien slecht voor integratie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Den Haag”.

Groep de Mos vindt dat de moord op zes miljoen Joden nooit vergeten mag worden en gelooft daarbij in het principe ‘zien is geloven’; daarom diende de partij vorig jaar, bij het debat over het coalitieakkoord, twee moties in die een tegenwicht moesten bieden aan het groeiende antisemitisme. Eén motie riep op tot de realisatie van een Joods Historisch Museum in Den Haag en de andere motie bepleitte het realiseren schoolreisjes richting het voormalig doorvoerkamp Westerbork.

“Omdat zowel de Raad als het College niet afwijzend reageerden op de inhoud van beide moties, heb ik deze destijds aangehouden. Nu ik merk dat er bijna een jaar later én ondanks een sterke toename van antisemitisme (71%!) door het stadsbestuur nóg niets is gedaan met de verzoeken, acht ik de tijd rijp om dit opnieuw te agenderen. Vooroordelen tegen bevolkingsgroepen worden veelal op jonge leeftijd aangeleerd, het is daarom van belang dat we de jeugd zo vroeg mogelijk leren waartoe haat kan leiden. Het liefst zou ik zien dat alle Haagse scholieren uit het middelbaar onderwijs in hun eindexamen jaar een excursie naar Auschwitz maken om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog echt te voelen, maar ik zou al heel blij met een eerste stap in die richting, waarbij een bezoek aan het voormalige doorvoerkamp Westerbork als verplicht onderdeel aan het curriculum van het Haagse onderwijs wordt toegevoegd”, aldus Richard de Mos.

Naast het brengen aan een bezoek aan Westerbork wil Groep de Mos dat leraren die zich niet vrij voelen om in de klas over de Holocaust te spreken worden bijgestaan.

De Mos: “Wij steunen daarin de lijn van het CIDI dat rumoer bij lessen over de Holocaust door leerkrachten gemeld moet worden bij de schoolleiding. Leerlingen die antisemitisch gedrag blijven vertonen dienen desnoods geschorst te worden en een verplichte excursie naar Auschwitz te krijgen; als een middel om groeiend antisemitisme te bestrijden”.

 

Schriftelijke vragen 

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van orde stelt het lid De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1) Bent u bekend met de volgende berichten ‘Holocaust-les? Bullshit zeggen de leerlingen’ (1), ‘Rumoer bij lessen over Holocaust melden’ (2), ‘Schooldirecteur: Stuur antisemitische leerling desnoods weg’ (3) en ‘Sterke toename antisemitische incidenten’ (4)?

Steeds vaker zijn er, vanuit leraren, ook in Den Haag, geluiden te horen dat zij zich niet vrij voelen om les te geven over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

2) Zijn die geluiden ook bij uw college bekend? Zo ja, beschikt u over cijfers die u aan de Raad bekend kunt maken?

3) Wat zijn de acties die u ondernomen heeft om lessen aangaande de Holocaust doorgang te laten vinden en wellicht zelfs, in het kader van ‘opdat wij niet vergeten’, te promoten? Graag een overzicht van de genomen acties.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) stelt dat het aantal geregistreerde antisemitische incidenten vorig jaar met 71% is gestegen.

4) Deelt u de mening dat vooroordelen tegen bevolkingsgroepen veelal op jonge leeftijd worden aangeleerd? Zo ja, onderschrijft u dan ook het belang van Holocaust-lessen aan alle Haagse leerlingen, ongeacht welke achtergrond zij hebben?

5) Heeft u de bereidheid om, in lijn met de aangehouden motie RIS 273850, Holocaust-lessen in Den Haag te bevorderen door vanuit de gemeente te faciliteren dat iedere Haagse scholier uit het middelbaar onderwijs tenminste één keer een bezoek brengt aan het voormalig doorvoerkamp Westerbork? Zo neen, waarom niet en kunt u dan duiden hoe u het groeiende antisemitisme wel in de kiem wilt smoren, aangezien juist het onderwijs de uitgelezen manier is om jongeren te bereiken?

6) Indien u positief heeft gereageerd bij vraag 5. Heeft u de bereidheid om vanuit de gemeente en in samenwerking met Haagse middelbare scholen excursies voor eindexamenklassen te organiseren naar het massavernietigingskamp Auschwitz, teneinde de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog echt bij de leerlingen binnen te laten komen? Zo neen, waarom niet?

Naast het feit dat u tijdens het op 25 juni 2014 gehouden debat over het coalitieakkoord niet afwijzend stond tegenover de inhoud van de motie ‘schoolreis voormalig doorvoer- en / of concentratiekamp’ (RIS 273850); was u ook gematigd positief over het realiseren van een Joods Historisch Museum in Den Haag (RIS 272851), teneinde de circa 12.000 afgevoerde Haagse Joden blijvend te herinneren. Beide moties zijn op uw voorspraak aangehouden, omdat u de wil had om de inhoud van beide moties te omarmen.

7) Kunt u, bijna een jaar na het aanhouden van beide moties, duiden in hoeverre u de lijn van beide moties heeft uitgevoerd?

Tijdens een recent gesprek in de Tweede Kamer over wat het onderwijs kan doen tegen antisemitisme zijn diverse opties genoemd.

8) Wat vindt u van het voorstel van het CIDI om rumoer bij lessen over antisemitisme te laten melden door de leerkracht bij de schoolleiding? Welke rol zou u daar als gemeente bij willen spelen en hoe gaat u deze suggestie van het CIDI handen en voeten geven in onze stad?

9) Wat vindt u van de suggestie van een schooldirecteur uit Den Haag om antisemitische leerlingen desnoods van school te sturen?

10) Zou het raadzaam zijn om Haagse leerlingen die antisemitisch gedrag vertonen te schorsen en pas na een gesprek met de ouders / verzorgers terug te laten keren? Zo ja, hoe gaat u scholen hierbij ondersteunen? Zo neen, waarom niet?

11) Zou een verplichte excursie van antisemitische leerlingen, en indien nodig hun ouders,  aan Auschwitz helpen om verdere groei van antisemitisme en wellicht radicaliserende doorgroei naar jihadisme tegen te gaan? Zo ja, wilt u hierbij de regierol in handen nemen? Zo neen, waarom niet?

 

(1) ‘Holocaust-les? Bullshit zeggen de leerlingen’, AD, 4 maart 2015

(2) ‘Rumoer bij lessen over Holocaust melden’, Telegraaf, 4 maart 2015

(3) ‘Schooldirecteur: Stuur antisemitische leerling desnoods weg’, Reformatorisch Dagblad, 5 maart 2015

(4) ‘Sterke toename antisemitische incidenten’, Telegraaf, 1 april 2015