Groep de Mos / Ouderen Partij is geschrokken van de nieuwste cijfers aangaande fietsendiefstal in Den Haag: Naast het Centrum is Loosduinen opmerkelijk gestegen in de ranglijst gestolen tweewielers: in een jaar tijd steeg het aantal fietsen van 197 naar 391.

Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos: “Van de politie heb ik begrepen dat zij gebruik maakt van zogenaamde lokfietsen om daders, die de gestolen fietsen meestal naar het buitenland transporteren, in de kraag te vatten. Ik wil wel eens weten hoe succesvol die lokfiets is en of deze, gezien de stijging van het aantal fietsen, wel voldoende gebruikt wordt om fietsendieven op te sporen”.

Preventie 

Daarnaast wil Groep de Mos / Ouderen Partij weten of de gemeente Den Haag voldoende inzet op preventie ter voorkoming van fietsendiefstal.

De Mos: “Ik ga het stadsbestuur vragen of er, gezien de toename van het aantal gestolen fietsen, behoefte is aan meer bewaakte fietsenstallingen in Loosduinen en of het plaatsen van meer fietsnietjes, waaraan de fiets kan worden vastgemaakt, een middel tegen fietsendieven kan zijn”.

Schriftelijke vragen

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met het feit dat de afgelopen vijf jaar het aantal gestolen fietsen maar liefst 42% (!) is toegenomen? Hierbij zijn vooral het Centrum (1500 gestolen fietsen vorig jaar) en Loosduinen (391 gestolen fietsen vorig jaar) wingebieden voor het fietsendievengilde.

2) Wat vindt u van deze ongebreidelde groei van ontvreemde fietsen? S.v.p. in uw beantwoording een link leggen tussen uw gevoerde beleid en de schrikbarende toename van het aantal ontheemde fietsen.

De politie zet de zogenaamde lokfiets in om daders in de kraag te vatten

3) Hoeveel daders zijn er door inzet van de lokfiets de afgelopen vijf jaar gepakt, wat was de nationaliteit van deze daders en wat werd de opgelegde strafmaat?

4) Hoeveel lokfietsen zijn er de afgelopen vijf jaar ingezet en worden nu nog ingezet?

U geeft op de website van denhaag.nl aan dat fietsen het meest veilig zijn bij bewaakte fietsenstallingen.

5) Kunt u per stadsdeel aangeven hoeveel bewaakte fietsenstallingen er zijn en waar die staan; kunt u daarbij aangeven hoeveel fietsenstallingen u deze collegeperiode extra wilt realiseren en waar die komen te staan (ook hier weer per stadsdeel s.v.p. en met de vermelding of deze bewaakte fietsenstallingen gratis zijn en gratis blijven)

Fietsnietjes zijn een middel om fietsendiefstal te bemoeilijken; immers de trouwe tweewieler kan er aan worden vastgemaakt. In het recente verleden zijn er, o.a. in het Centrum, fietsnietjes door u verwijderd, hetgeen het dievengilde in de kaart heeft gespeeld.

6) Kunt u aangeven wat uw beleid ten aanzien van het plaatsen van fietsennietjes nu is? Zo ja, kunt u per stadsdeel aangeven hoeveel fietsnietjes er staan en hoeveel er de komende tijd nog bijgeplaatst gaan worden?