Raadslid Kraft van Ermel wil opheldering over meer ouderen bij spoedeisende hulp en depressieve klachten oudere werknemers

Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad is geschokt over de twee recente onderzoeken aangaande ouderen. Afgelopen weekend werd bekend dat er structureel meer ouderen komen naar de spoedeisendehulpposten in de Nederlandse ziekenhuizen. Tweederde van de spoedeisendehulpposten merkt dat zich meer mensen van boven de 75 melden, blijkt uit onderzoek van de NOS. Bijna één op de vijf posten spreekt van een sterke stijging.

Fractievoorzitter Richard de Mos reageert geschokt: “De toename van het aantal ouderen dat gedwongen gebruik moet maken van de spoedeisende hulp komt volgens een kwart van de posten voort uit het ‘zorg’ (wan)beleid van het afbraakkabinet van de VVD en de PvdA. Doordat ouderen verplicht langer thuis moeten wonen, stijgt het risico op persoonlijke ongelukken. Wij willen van het stadsbestuur over ieder Haags ziekenhuis weten met hoeveel procent het aantal 75-plussers dat gebruik moet maken van de spoedeisende hulp is toegenomen. Als blijkt dat de stijging onaanvaardbaar hoog is, willen wij ook weten hoe het stadsbestuur haar verantwoording neemt voor de Haagse groep van kwetsbare ouderen en welke actie zij onderneemt tegen het ‘zorg’ (wan)beleid van het Kabinet.”

Te weinig urgentie gemeente bij aanpak problematiek toenemende vergrijzing werkvloer

In de Nieuwsuur uitzending van 22 september jongstleden werd duidelijk dat de helft van de werkgevers het onbelangrijk vindt dat werknemers langer doorwerken. Ze investeren weinig in hun personeel. Dat heeft tot gevolg dat het voor werknemers steeds moeilijker wordt om werkend de pensioenleeftijd van 67 te halen. Werkloosheid ligt, óók voor Haagse ouderen, op de loer!

Groep de Mos / Ouderen Partij Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Schokkend, als je bedenkt dat uit bezuinigingsoverwegingen mensen tot hun 67ste jaar en straks nog langer moeten doorwerken. Volgens hoogleraar Andries de Grip komen de kosten die nu bespaard worden door een latere pensioenleeftijd op een andere manier terug, doordat er nieuwe kosten worden gecreëerd. Mensen zijn minder productief, sneller ziek en hebben problemen om de kennis op peil te houden.”

In dezelfde uitzending wordt verklaard dat werkgevers te weinig investeren in kennis en vaardigheden van oudere werknemers. Er moet meer aandacht komen voor de tevredenheid over en binding met het bedrijf. Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Hoe zou de gemeente Den Haag met ruim 6700 werknemers in dienst in deze discussie staan?”

Schriftelijke vragen

Overeenkomstig art 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos en Kraft van Ermel (Groep de Mos / Ouderen Partij) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

Bent u bekend met de berichten ‘Meer ouderen naar spoedposten’ (1) Doorwerken tot 67? Nou nee!'(2)?
Onderzoek van de NOS laat zien dat er – als gevolg van landelijke bezuinigingen – meer ouderen gedwongen gebruik moeten maken van de spoedeisende hulp. Het Amsterdamse AMC spreekt bijvoorbeeld over een stijging van 15%.

Heeft u de bereidheid om per Haags ziekenhuis een overzicht te geven van het stijgingspercentage van 75-plussers dat gedwongen gebruik moet maken van de spoedeisende hulp? Wilt u daarbij ook aangeven welk percentage daarvan voortkomt uit het ‘zorg’ (wan)beleid van de regering?
Mocht inderdaad blijken dat Den Haag een gelijke trend vertoont met de schokkende landelijke cijfers, waarvan een kwart van de spoedeisende posten wijst naar het ‘zorg’ (wan)beleid van de regering, waarbij ouderen steeds meer risico lopen op ongelukken omdat zij langer thuis moeten wonen, welke stappen gaat u dan ondernemen richting Kabinet om dit onverantwoorde gedrag een halt toe te roepen?
Wat kunt u als stadsbestuur doen om de toename van het aantal 75-plussers op de spoedeisende hulp een halt toe te roepen?
Hoeveel werknemers ouder dan 60 jaar zijn voor de gemeente werkzaam in de uitvoerende sector?
Het verzuimpercentage in de Gemeente Den Haag is relatief hoog nl 5,5%. (Programmarekening 2014.blz 197) Hoe hoog is het aandeel werknemers ouder dan 60 jaar?
Hoeveel werknemers hebben gebruik gemaakt van de regeling 60% werken / 80% betalen?
Bent u het eens met de stelling dat de helft werkgevers het onbelangrijk vindt dat oudere medewerkers langer doorwerken? Graag een toelichting op uw antwoord.
Herkent u zich in de stelling dat werkgevers meer moeten doen aan de tevredenheid over en de binding met het bedrijf? Zo ja, welke maatregelen heeft de gemeente genomen of welke plannen zijn er om dat te bereiken?
Wanneer kan de raad het aanvalsplan ouderenwerkloosheid tegemoet zien?
(1) ‘Meer ouderen naar spoedposten’, NOS, 27 september 2015

(2) ‘Doorwerken tot 67? Nou nee!’, Nieuwsuur, 22 september 2015