“Hoe landen bezuinigingen op zorg in hoofd- en hofstad?
Ouderenpartijen Amsterdam en Den Haag willen opheldering over onnodig lange ziekenhuisopname ouderen
De samenwerkende ouderenpartijen Partij van de Ouderen Amsterdam en de Ouderen Partij Den Haag (welke samen met Groep de Mos in de Haagse Raad zit) willen van hun stadsbesturen opheldering over de schokkende Nieuwsuur-uitzending van gisterenavond, waaruit bleek dat kwetsbare ouderen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven als gevolg van de lange wachttijden voor een plekje in een verpleeghuis.
“Als je hoort dat ouderen vanwege een onnodig langer verblijf in het ziekenhuis opnieuw ziek worden of juist naar huis worden gestuurd terwijl zij daar totaal niet toe in staat zijn, is dat absoluut onaanvaardbaar. Dit eindeloze gesol met ouderen moet stoppen”, aldus de woordvoerders van beide partijen Wil van Soest (Partij van de Ouderen) en Lex Kraft van Ermel (Ouderen Partij Den Haag).
De partijen willen dat hun stadsbesturen, met een gezamenlijk achterland van 1,5 miljoen mensen, inzichtelijk maken hoe de situatie in Amsterdam en Den Haag is, zeker ook omdat het niet kunnen doorschuiven van patiënten ziekenhuisopname voor anderen blokkeert. Door gezamenlijk op te trekken hopen beide partijen dat hun stadsbesturen een gezamenlijke vuist kunnen maken tegen de zware en asociale bezuinigen vanuit het Rijk binnen de zorg op ouderen.
“Wij willen gehoor geven aan de oproep van mevrouw Hanna van der Jagt-Willems, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie en Geriaters (ouderenartsen), die stelt dat zij hoopt dat de overheid de noodklok over de situatie van kwetsbare ouderen wil onderzoeken. Grote steden als Den Haag en Amsterdam zouden daar gezamenlijk het voortouw in kunnen nemen, door de situatie in hun steden helder in beeld te hebben, met het daarbij horende eisenpakket richting het Rijk, waardoor kwetsbare ouderen niet aan hun lot worden overgelaten”, aldus Kraft van Ermel en Van Soest.
Schriftelijke vragen Den Haag
Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden Kraft van Ermel en De Mos (beiden Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:
1) Bent u bekend met de uitzending van Nieuwsuur, ‘Kwetsbare ouderen onnodig lang in ziekenhuis’ (1)
Het duurt langer om kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis liggen, door te plaatsen naar een verpleeghuis. Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur en de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie. Geriaters (ouderenartsen) sturen noodgedwongen patiënten steeds vaker naar huis, met alle risico’s van dien. Bijna een kwart van alle klinisch geriaters in Nederland beantwoordde de vragenlijst van Nieuwsuur en de Vereniging van Klinische Geriatrie. Daaruit blijkt dat negen van de tien geriaters patiënten heeft, die wachten op een permanente plek in een verpleeghuis. Driekwart van hen zegt dat de wachttijd ten opzichte van vorig jaar is toegenomen.
2) Hoe is deze situatie in Den Haag? Indien u hierover geen helder beeld kunt schetsen heeft u de bereidheid om dit beeld , in samenwerking met de ziekenhuizen in Den Haag en omgeving en met de Vereniging van Klinische Geriatrie, helder te krijgen omdat ook u het onaanvaardbaar vindt dat kwetsbare ouderen of weer ziek worden door onnodig langere ziekenhuisopname of naar huis worden gestuurd terwijl zij niet voor zichzelf kunnen zorgen?
Deskundigen stellen dat zij de zware bezuinigingen binnen de zorg voor ouderen terugzien in het ziekenhuis.
3) Hoe ervaart uw college de bezuinigingen op zorg voor ouderen, ondermeer het sluiten van verpleeg- en verzorgingstehuizen? Kunt u in uw beantwoording het volgende duiden:
– Het aantal in Den Haag gesloten verpleeg- en verzorgingshuizen;
– Het aantal Haagse kwetsbare ouderen dat of onnodig lang in een ziekenhuis verblijft of naar huis wordt gestuurd terwijl zij daar niet toe in staat zijn;
– Het misbruik van Haagse revalidatiecentra omdat kwetsbare ouderen niet doorgestuurd kunnen worden naar de juiste zorginstelling;
– Het niet kunnen opvangen van nieuwe Haagse patiënten omdat ziekenhuisbedden onnodig lang bezet worden;
4) Als u de situatie helder in kaart heeft gebracht, heeft u de bereidheid om eventueel samen met de stad Amsterdam en andere steden op te trekken om, indien nodig, bij het Rijk veranderingen op het zorgbeleid te eisen, zodat kwetsbare ouderen een menswaardig bestaan kunnen leiden? Zo neen, waarom niet?
5) Wat zou u overigens als gemeente daartoe zelf nog (extra) kunnen doen?
(1) ‘Kwetsbare ouderen onnodig lang in ziekenhuis’, Nieuwsuur, 18 mei 2015
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2036336-artikel.html?title=kwetsbare-ouderen-onnodig-lang-in-ziekenhuis