Fractievoorzitter Richard de Mos: ‘VVD-wethouder Revis is feeling met marktkooplui compleet kwijt’
Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad heeft verbouwereerd kennisgenomen van de beantwoording (zie bijlage RIS294646) van het stadsbestuur op vragen die de lokale partij stelde over de groeiende onrust op de Haagse Markt.
“Terwijl marktkooplui bij mij de noodklok laten luiden over de kraamhuur die sinds de rennovatie van de markt exorbitant is gestegen, toont verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD) in zijn beantwoording een dikke middelvinger naar al die hardwerkende ondernemers. Vrijwel alle vragen die wij, in nauw overleg met de markt, aan hem stelden, doet hij af als niet terzake doende. Hoe anders is de beleving bij de marktkooplui. Daar circuleert inmiddels een heus Zwartboek met gebreken over de gerenoveerde markt en een falende gemeente, wordt er gewerkt aan de oprichting van een nieuwe vereniging voor kooplieden en is er op 29 september aanstaande een demonstratie van de marktkooplui tegen het beleid van de gemeente”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos, die mensonterende situaties heeft gehoord bij zijn werkbezoek aan de Haagse Markt. “Het is te bizar voor woorden dat de gemeente bij een door een hersenbloeding getroffen ondernemer een aanwezigheidsplicht laat gelden. De man is halfzijdig verlamd, maar hoeft niet op uitstel van de huur en het betalen van marktgeld te rekenen”.
Zwartboek met gebreken
In het Zwartboek dat door de kooplieden is opgesteld moeten vooral de units het ontgelden. Zo is de kap over de buitenruimte veel te hoog en te kort, waardoor ondernemers met hun handel in de openlucht staan, zonder dat zij worden beschermd tegen regen en zon. Ook worden ondernemers uitgeknepen. Pas tegen meerprijs kunnen zij in aanmerking komen voor water aan- en afvoer, gas en extra stroom.
De Mos: “Een marktkoopvrouw die ijs verkoopt moest 7.500 euro extra betalen voor de aan- en afvoer van het benodigde water.
Andere klachten in het Zwartboek gaan over storingen en gebreken bij de splinternieuwe rolluiken, aanhoudende rioolstank, spekgladde vloeren in de rij van viskramen, stroomstoringen, de gebrekkige overlegstructuur, hoge parkeerkosten en een haperende internetverbinding.
“De klachten zijn niet van de lucht”, zo stelt De Mos, die ook pleit voor een betere beveiliging van het marktterrein en betere promotie van de markt. “Bezoekers en ondernemers ondervinden nog steeds veel last van het zakkenrollersgilde. Het wordt hoog tijd dat er camera’s komen te hangen in de al aanwezige camerapunten. Daarnaast moeten we eindelijk eens werk gaan maken van de promotie van de markt, waartoe mijn partij, helaas tevergeefs, al vele moties over heeft ingediend. Onder andere over een betere bewegwijzering naar de markt”.
Droogloop en verzelfstandiging van de markt
Nu de gemeente er zo zichtbaar een zooitje van maakt, wordt het hoogtijd om de markt in handen te geven van de ondernemers zelf.
De Mos: “Ik denk dat de marktkooplieden de markt pas echt naar een hoger plan kunnen tillen. Zij weten immers wat er leeft en wat er nodig is. Als zij de markt in handen hebben, kunnen ze wellicht ook een droogloop over de markt realiseren. Iets dat de gemeente bij de rennovatie ook heeft laten liggen”.