Hart voor Den Haag vraagt spoeddebat aan

Delen van de overheid plegen “grootschalige obstructie” om informatie maar niet openbaar te hoeven maken, zegt Ben van Hoek, tot april de privacyfunctionaris bij de korpsleiding van de politie in NRC. De afgezwaaide klokkenluider heeft dit ook met de gemeente Den Haag meegemaakt, waar documenten over de vreugdevuren achtergehouden moesten worden. Hart voor Den Haag wil opheldering en heeft een spoeddebat aangevraagd.

In 2019 lag er een Wob-verzoek van RTL bij de Haagse politie over de uit de hand gelopen vreugdevuren in Scheveningen. De eenheid vond een document dat belastend was voor toenmalig burgemeester Pauline Krikke: zij had kunnen weten dat het vreugdevuur uit de hand kon lopen.Van Hoek, inmiddels landelijk Wob-coördinator, moest de situatie oplossen. Hij overlegde met ambtenaren van de gemeente Den Haag.

Doen alsof document niet bestond
“Tijdens dat overleg stelde een van de ambtenaren voor om te doen alsof het stuk niet bestond. ‘Je hóéft toch niet te zeggen dat jullie dat document hebben?’, zei hij. Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat wij niet zo werken. Dat een hoge ambtenaar dit voorstelt, zegt veel over de cultuur daar”, zegt Van Hoek in NRC. Van Hoek adviseerde de politie-eenheid het betreffende document naar buiten te brengen. Hij had geen bemoeienis met de verdere afhandeling van het Wob-verzoek. Achteraf bleek dat de eenheidschef al zijn appjes over de vreugdevuren had verwijderd. In het najaar van 2019 trad Krikke af vanwege haar rol bij de vreugdevuren.

‘Onacceptabel’
De grootste partij van de hofstad is verbijsterd over de onthullingen die de klokkenluider doet. “Blijkbaar is het op het stadhuis een gewoonte om onwelgevallige stukken in de kluis te verstoppen of dus simpelweg te doen alsof ze niet bestaan. Dat hoge ambtenaren dit voorstellen, gaat lijnrecht in tegen de ambtseed die ze gezworen hebben en is onacceptabel”, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag die de zaak zeer hoog opneemt. “De cultuur op het IJspaleis is door en door verrot. Terwijl de raad naarstig zocht naar de waarheid over de uit de hand gelopen vreugdevuren, werden stukken waaruit de kwalijke rol van burgemeester Krikke bleek, achtergehouden om haar uit de wind te houden. Een absolute doodzonde en de zoveelste deuk in het broze vertrouwen van de burgerij in de politiek”, aldus Sluijs die burgemeester Van Zanen ter verantwoording wil roepen. “Ik wil van de burgemeester precies weten welke (hoge) ambtenaren hierbij betrokken waren. Die gaan wat mij betreft linea recta de laan uit als blijkt dat er daadwerkelijk belangrijke documenten achtergehouden zijn. Het trekken van eventuele consequenties voor de politiek verantwoordelijken sluit ik niet uit”, besluit Sluijs.

Hart voor Den Haag vraagt een spoeddebat aan in de commissie Bestuur van volgende week woensdag.

(1) Oud-privacyfunctionaris: bij de overheid heerst een cultuur van achterhouden https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/15/bij-ministeries-en-gemeenten-heerst-een-cultuur-van-achterhouden-a4133614
(2) https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5315367/overheid-niet-transparant-wob-verzoeken-informatie-achterhouden