Op donderdagavond 22 juni gaat Jong de Mos, de jongerenbeweging van de Haagse lokale partij Groep de Mos, in samenwerking met Hades Events demonstreren tegen het karige aanbod van uitgaansgelegenheden in Den Haag. Dat wordt geen normale demonstratie, maar een ludiek protest middels een silent disco. Dat is een disco waarbij de aanwezigen allemaal een uitgereikte koptelefoon dragen om in stilte te genieten van de door DJ’s gedraaide muziek.

Het is tevens een protest tegen het niet verstrekken van nachtvergunningen aan locaties buiten de uitgaanskernen, zoals zalencentrum Opera aan de Fruitweg. Daar vroeg Groep de Mos namelijk eerder aandacht voor. Voorzitter van Jong de Mos Damiën Zeller: “Ik vind het belangrijk dat we onze stem laten horen voor méér uitgaansgelegenheden in de stad. Jongeren hebben daar behoefte aan, blijkt keer op keer.”

“Het is jammer dat wij weinig mogelijkheden hebben om in Den Haag dancefeesten te organiseren. Willen wij groeien, dan moeten we helaas uitwijken naar andere steden, waar wél mogelijkheden zijn”, aldus Sander Korving, startend dancefeestorganisator van Hades Events.

Voorjaarsnota

Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos steunt de oproep van zijn jongerentak: “Er ligt een aangenomen motie die oproept om geschikte uitgaanslocaties te vinden in Den Haag. Als doorgewinterde horecaondernemers zoals Stef Vrolijk, organisator van het oud-en-nieuwfeest Doop in de Grote Kerk, nou zeggen dat vanwege een chronisch ruimtegebrek in Den Haag géén grote dancefeesten gehouden kunnen worden. En de eigenaar van zalencentrum Opera, waar zomaar 5.000 mensen kunnen genieten van een feest, zijn ruimte aanbiedt voor creatieve ondernemers, dan is één en één toch twee zal je zeggen? Maar niet in Den Haag! Daar houden we ons liever angstvallig vast aan de door ons zelf opgelegde regel dat er buiten de uitgaanskernen géén nachtontheffing verleend mag worden. Maar als je nou binnen die kernen eenvoudig weg de ruimte niet hebt, dan pas je die regel toch aan? Zeker als in het centrum geklaagd wordt over geluidsoverlast. Daarom zal ik tijdens de voorjaarsnota met een motie komen die oproept om zalencentrum Opera – als proef – voor de periode van één jaar een nachtontheffing te verlenen en dat na een jaar te evalueren voordat we dit wel of niet omzetten in een vaste nachtontheffing. Ik ben benieuwd of Groep de Mos hierbij steun krijgt van die partijen die ook vinden dat de Haagse dancescene een impuls moet krijgen”.

 

Bekende DJ’s draaien bij silent disco
De bekende Haagse DJ Outsiders en de upcoming DJ Legio gaan op 22 juni twee uur lang plaatjes draaien voor de aanwezige jongeren, die met een uitgereikte koptelefoon mee kunnen swingen op opzwepende muziek. Ook wordt die avond een speciaal Groep de Mos-anthem gedraaid. De silent disco begint na 18:30 uur en is rond 21:00 uur afgelopen. Zeller: “Ik hoop dat er zoveel mogelijk mensen komen opdagen, zodat het Plein volstaat. Gaan we daarna met korting een biertje drinken bij een ondernemer op het Plein.”