Jongeren voor Den Haag roept op tot meer daadkracht van het Haagse college inzake de huisvesting van studenten.
Volgens recente cijfers van het College van B&W is er op dit moment een tekort van 500 studentenwoningen in Den Haag. De stad groeit snel, vooral wat betreft het aantal studenten. Met 47.000 studenten uit het MBO, HBO en WO, is er een dringende behoefte aan meer studentenwoningen. Voor het college is op dit moment ook nog niet duidelijk welke verdere groei van het aantal studenten we de aankomende jaren nog kunnen verwachten. Zo breiden de Universiteit Leiden en TU Delft in Den Haag de aankomende jaren uit. Daarmee is nog onbekend hoeveel extra studenten dit met zich mee zal brengen. “Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat het niet blijft bij een tekort van 500 studentenwoningen,” aldus Jongeren voor Den Haag voorzitter Didier Schellingerhout, die stelt dat er, ondanks plannen voor de bouw van nieuwe studentenwoningen, nog een hoop onduidelijk en onzeker is.
Jongeren voor Den Haag, de jongerenbeweging van Hart voor Den Haag, komt daarom met een plan gericht aan het college van B&W, voor het creëren van studenten-woningen op het water; Studentbotel.
“Voor jongeren in Den Haag wordt het vinden van een betaalbare woning steeds moeilijker,” aldus Schellingerhout, die erop wijst dat Den Haag niet alleen de dichtstbevolkte stad van Nederland is, maar ook één van de armste. “Dit maakt het vinden van een betaalbare woning bijna onmogelijk. Vooral jongeren en studenten, hebben het zwaar. Er zijn simpelweg niet genoeg (studenten) woningen beschikbaar, en de huurprijzen zijn door het dak gegaan. Om dit op te lossen is bouwen, bouwen en nog eens bouwen dé oplossing.”
Omdat de stad al zo vol is, moeten we slimmer bouwen
Een innovatief idee, is het gebruik van studentboten in het Laakkanaal. Dit kanaal loopt door Laakkwartier, een wijk die populair is onder studenten vanwege de nabijheid van o.a. de Haagse Hogeschool. “Het idee is om boten om te bouwen tot woonruimtes voor studenten. Deze boten, die we ‘studentboten’ noemen, kunnen elk ongeveer 100 studenten huisvesten. Met drie mogelijke locaties langs het Laakkanaal, zouden we in totaal 300 nieuwe studentenwoningen kunnen creëren. Dat is 60% van het eerdergenoemde tekort!”
“Studentboten zijn niet alleen een slimme oplossing, maar ook een toffe manier om te wonen. Ze bieden genoeg kamers, gemeenschappelijke ruimtes en badkamers. De ligging aan het water maakt het extra aantrekkelijk, en de genoemde locaties aan het Laakkanaal, zijn perfect voor studenten, vanwege de nabijheid van winkels, horeca, Station Hollands spoor en de Haagse Hogeschool,” aldus Schellingerhout, die stelt dat het concept van studentboten een enorme impact zal hebben op de woonmogelijkheden voor jongeren in Den Haag. “Het biedt een oplossing voor het tekort aan (studenten) woningen en maakt de stad aantrekkelijker voor studenten. Bovendien kan dit idee ook worden toegepast voor starters-woningen. Het is nu aan de gemeente Den Haag om actie te ondernemen en innovatieve oplossingen, zoals de studentboten, te omarmen. Laten we hopen dat dit idee werkelijkheid wordt en dat studenten binnenkort kunnen genieten van een uniek en betaalbaar huis op het water”.
Fractie enthousiast
Hart voor Den Haag raadslid en woordvoerder studenten, Coen Bom reageert enthousiast op het voorstel van de jongerenclub.
“We hebben enkele jaren terug al gepleit voor het concept ‘studentenbotel’. Er zijn verschillende vergelijkbare initiatieven met een boot als woonvoorziening aan Haagse kades ingediend, zowel voor de Laakhavens als op Scheveningen. Het Haags Initiatieven Team (HIT) heeft alleen telkens negatief geadviseerd. Voor Scheveningen snap ik dat, gezien de haven gebonden activiteiten aldaar. Maar maak nu eens werk van ‘studentenbotels’ in Laakhavens”, aldus Bom, die stelt, Dat de woningnood om meer daadkracht en creativiteit van dit college vraagt. “Het idee van Jongeren voor Den Haag past hier goed bij”.
Bom brengt het idee van de jongerenclub woensdag in bij het debat over studenten.
Foto door René Oudshoorn (Telegraaf)