Groep de Mos wil duidelijkheid rondom aantal Jihadisten

Raadslid Kraft van Ermel roept Van Aartsen op te voorkomen dat uitgereisde Jihadisten terugkeren naar Den Haag. ‘Neem voorbeeld aan Aboutaleb’

Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad wil duidelijkheid over het aantal Jihadisten in de Hofstad.

Raadslid Kraft van Ermel: “Als wetenschappers beweren dat het werkelijke aantal Nederlandse Jihadisten fors hoger ligt dan door de overheid wordt gecommuniceerd, dan is onze veiligheid in het geding.”

Naast helderheid over de cijfers wil Kraft van Ermel ook weten welke verdere stappen Van Aartsen gaat zetten om te voorkomen dat uitgereisde Jihadisten terugkeren. “Van Aartsen zou een voorbeeld moeten nemen aan zijn collega Aboutaleb die duidelijk stelt dat uitgereisde Jihadisten niet meer terug hoeven te keren naar Rotterdam. Datzelfde signaal verwachten wij ook van onze burgemeester. Gisteren werd bekend dat vorige week vier geradicaliseerde moslims zijn tegengehouden in Turkije. Ik wil van de burgemeester weten of we deze tikkende tijdbommen in het snotje hebben en of er alles aangedaan wordt om te voorkomen dat zij terugkeren naar onze stad”, aldus Kraft van Ermel.

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stel het lid Kraft van Ermel (Groep de Mos / Ouderen Partij) vragen aan de Haagse gemeenteraad

De Telegraaf berichtte op 9 januari 2015 dat volgens wetenschappers het werkelijke aantal Nederlandse jihadisten fors hoger is dan de door de overheid officieel gecommuniceerde cijfers.

1. Een aantal maanden geleden heeft u de raad cijfers gegeven over Haagse Jihadisten. Moeten deze cijfers worden bijgesteld, gelet op bovenstaande berichtgeving?

2. Hoeveel Jihadisten bevinden zich nu binnen onze gemeente? Graag een specificatie naar niet uitgereisden, uitgereisden, minderjarigen, meerderjarigen en geslacht

Gisteren berichtte o.a. Teletekst dat vorige week in Turkije vier geradicaliseerde moslims uit Den Haag zijn tegengehouden. Ze zouden onderweg zijn naar Syrië. Onduidelijk is waar zij nu zijn.

3. Zijn zij inmiddels weer teruggekeerd in Nederland. Zo ja, welke maatregelen worden tegen hen genomen.

4. Kan worden voorkomen dat zij in Nederland en Den Haag weer opduiken en dat zij geradicaliseerde ideeën hier uitdragen.

5. Welke maatregelen worden nu in Den Haag getroffen om radicalisering tegen te gaan?

6. Dringt u bij de landelijke overheid aan om het traject te versnellen dat moet leiden het Nederlands paspoort van uitgereisde Jihadisten in te trekken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is de stand van zaken.