Groep de Mos wil horecaraad

Fractievoorzitter De Mos: ‘Mindset moet naar denken in oplossingen’!

Groep de Mos heeft het he-le-maal gehad met het ijskoude gemeentelijke beleid voor de Haagse horeca. Of het nu gaat om geluidsoverlast, wildplassers, nep ID’s bij minderjarigen, vermeende discriminatie door portiers, nachtontheffingen of torenhoge straffen bij incidenten; de horeca in deze stad is steevast de klos bij een gemeente die ver van hardwerkende ondernemers af schijnt te staan. Dat moet anders vindt Groep de Mos, de partij pleit voor het instellen van een horecaraad.

“Zo’n horecaraad moet worden gevormd door gemeenteambtenaren. de Koninklijke Horeca Nederland, bewoners uit de omgeving van horecagelegenheden en (oud-)horecaondernemers met een duidelijke feeling met de branche. Deze raad moet onder andere gaan beslissen over sluitingen en het toekennen van vergunningen. Zo moet voorkomen worden dat de burgemeester met één pennenstreek het lot van horecaondernemers kan beklinken”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos.

Vanuit de horeca krijgt De Mos al bijval voor zijn voorstel 

“We moeten van de gemeente voor de zomer een officiële geluidsmeting laten doen. Een meting waar wij sowieso niet doorheen komen, omdat de gemeente weigert te denken in oplossingen. Zo verbiedt de gemeente ons een geluidssluis te bouwen om het geluidsniveau waarover geklaagd wordt terug te dringen. Zo’n horecaraad zou hierover moeten beslissen en niet een ambtenaar met veel te weinig feeling met de ondernemers die het moeten doen”, aldus Patrick van Aller, operationeel directeur bij de Rootz.

Adviserende rol horecaraad

Naast een rol bij het beslissen over sluitingen en het toekennen van vergunningen moet de horecaraad ook een adviserende rol krijgen over het verbeteren van het Haagse uitgaansleven.

“Als je nu ziet dat horecabazen uit angst voor sluitingen of torenhoge boetes hun feesten schrappen en nauwelijks iets meer durven te ondernemen, zijn we op een hellend vlak gekomen in een stad dat zegt bruisender te willen worden, onder andere door het binnenhalen van meer studenten en toeristen. Een horecaraad kan het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd adviseren over hoe het uitgaansleven in Den Haag en Scheveningen weer een positieve ‘vibe’ krijgt”, aldus De Mos die vragen stelt aan het stadsbestuur.