Het is Richard de Mos gelukt een raadsmeerderheid te halen voor zes voorstellen om Hagenaars meer invloed te geven.
Via een pilot kan een deel van de kiezers in 2022 niet alleen stemmen op personen en partijen, maar ook op onderwerpen., waarbij men kan aangeven waar het stadsbestuur z’n best voor moet gaan doen. Bijvoorbeeld inzake het aanpakken van overbewoning, verkeersveiligheid of afvalproblematiek.
Het bevorderen van directe democratie wordt ook gedaan met een burgertop, een burgerbegroting en een burgerjury. Bij een burgertop worden burgers bij elkaar geroepen om belangrijke thema’s in de wijk of zelfs de stad te bespreken. Een burgertop wordt afgesloten met een burgerbesluit, zodat burgers écht invloed hebben.
Ook heeft Hart voor Den Haag bereikt dat er in wijken vaker gebruik wordt gemaakt van een burgerbegroting. Hierbij beslissen Hagenaars zelf over wat er met een klein deel van het miljardenbudget van de stad gebeurt. En een burgerjury met pakweg 150 mensen gaat elk jaar beoordelen hoe het Haagse stadsbestuur met al dat geld is omgegaan.
Tenslotte wordt de ‘omgekeerde toets’, ingevoerd. Het plan: niet de regels staan voortaan centraal, maar de vraagstukken die opgelost moeten worden. Hiervan gaan we met elkaar op zoek naar pragmatische oplossingen en kijken we pas daarna hoe die zijn in te passen.