Raadslid Ralf Sluijs: “Koop een bolletje ijs in plaats van een bon uit te schrijven”

De bekendste ijscoman van Nederland, Moes Pekdemir uit Den Haag, zit in zak en as. Handhavers hebben gedreigd met hoge boetes als dé ijsverkoper van het Binnenhof zijn oldtimer verkoopkar niet verplaatst. “Ik verkoop al 46 jaar ijs, met name op het Binnenhof, en sta maanden aan de Lange Vijverberg of voor het Mauritshuis vanwege de verbouwing”, zegt een verdrietige Moes. Hart voor Den Haag springt in de bres.

Er is gedoe over de standplaatsvergunning, volgens Moes die met het Rijk een overeenkomst had voor het Binnenhof. “Ik wil met liefde betalen voor een vergunning, maar het probleem is dat ik die niet krijg van de gemeente”, zegt hij in De Telegraaf. Nadat er vorig jaar veel te doen geweest is over zijn historische ijskarren, die vanwege de ingevoerde milieuzone niet meer in de binnenstad mochten, was de ijsverkoper eindelijk weer in rustiger vaarwater gekomen. Door ingrijpen van Hart voor Den Haag besloot de gemeenteraad toen tot een ontheffing. “Als ik nou in de weg sta, oké. Maar dat is helemaal niet het geval”, zegt hij teleurgesteld. Moes is flink geschrokken van de handhavers die dreigden dat hij de volgende keer beboet wordt. “Dat kan oplopen tot in de duizenden euro’s.”

Plek beloofd

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is woedend over de opstelling van de gemeente. “Koop als handhaving een bolletje ijs in plaats van een bon uit te schrijven”, zegt Sluijs. “Moes verdient een plek waar hij niet wordt lastiggevallen. Dat is ook beloofd door het college in antwoord op eerdere schriftelijke vragen (1) in verband met de verbouwing van het Binnenhof”, stelt het raadslid die de kwestie woensdag aan de orde stelt als de raad over het Binnenhof spreekt. “Nu het Binnenhof jaren op de schop gaat moet het gebied rond de Hofvijver alsnog worden aangewezen als locatie voor ambulante handel. Ik reken erop dat de raad hierin meegaat en Moes gewoon kan blijven”, zegt Sluijs. “De bekendste ijscoman van Nederland wordt wel ongevraagd gebruikt als citymarketing op levensgrote vlaggen maar ondertussen overal weggepest. Dat kan natuurlijk niet.”

Donderdag aanstaande stelt Hart voor Den Haag de kwestie aan de kaak in de commissie Bestuur.