Honden in de stad; kan dat nog? 

We kunnen er niet omheen, Den Haag blijft maar groeien en naast al die nieuwe gebouwen komen vrije losloopgebieden voor honden steeds meer onder druk te staan. Terwijl die juist zo belangrijk zijn voor het belang van hond én baas. Een hond moet veilig kunnen rennen, spelen en plassen. Een blije hond betekent een blij baasje. Daarom zet Hart voor Den Haag zich in voor meer afgesloten losloopplaatsen voor de Haagse honden.

Het zou geen voorrecht moeten zijn om dieren te onderhouden maar bewoners van Leidschenveen zien toch te weinig mogelijkheden om aan de behoeftes van hun honden te voldoen. Hart voor Den Haag pleit al jaren voor meer losloopgebieden voor onze trouwe viervoeter. Raadslid Coen Bom: “Een hond moét vrijuit kunnen rennen, dat is essentieel voor het welzijn van het dier. Maar wat zie je gebeuren? In wijken als Leidschenveen zijn er nauwelijks losloopplekken. De aangewezen losloopplek van de gemeente is daar zelfs ronduit gevaarlijk voor honden.”

Schoon en veilig houden

Iedereen houdt van een schone en veilige stad. Daarom pleit Hart voor Den Haag ook voor goed onderhoud van de losloopgebieden. Bom: “We hebben te maken met grasaren, die gevaarlijk kunnen zijn voor honden. Daarom is frequent maaien essentieel. Uiteraard moet een uitlaatplek ook regelmatig schoongemaakt worden, dat spreekt voor zich. Allemaal dingen waar wij het college op zullen aanspreken.”  

Portemonnee

Hoewel de gezondheid van de dieren voorop staat, kunnen dergelijke losloopplaatsen ook enorme kosten voor de baasjes voorkomen. De meest voorkomende ongelukken bij honden zijn namelijk het inslikken van vreemde voorwerpen, het breken van een poot of aanrijdingen met automobilisten. Voor zulke ongelukken kunnen de ziektekosten oplopen tot wel €2.500 (Metro nieuws, 2023). Niet gek dus dat naast veiligheid voor het beestje het financiële aspect ook een rol speelt.    

Over tot actie

Hart voor den Haag gaat over tot actie om de wensen van bewoners te verwezenlijken. Door middel van het indienen van schriftelijke vragen aan het college wil Hart voor Den Haag hier meer duidelijkheid over scheppen. Coen Bom zet zich hiervoor in en zo komen de losloopplaatsen een stap dichterbij.