Voorzitter Geertje van Kranen van Stichting Knaagdierenopvang Het Knagertje aan de Haagse Stieltjesstraat ziet het niet meer zitten. Inmiddels zit de opvang overvol en worden er alleen maar meer en meer dieren aangeboden. Geertje van Kranen: “Het is echt 2 voor 12 nu. We stapelen kooien al op, we kunnen de dieren gewoon niet meer opvangen, maar wat moet ik dan doen? Ze weigeren en laten inslapen?”

Overvol
Het Knagertje is opgericht om gevonden knaagdieren en konijnen én dieren waarvan afstand gedaan moet worden, op te vangen. Zij krijgen hiervoor geen subsidie en de inkomsten komen hoofdzakelijk uit donaties, pensiongelden voor vakantieverblijf en geld wat betaald wordt voor afstand doen en/of adoptie van de dieren. Doordat de opvang overvol zit met gedumpte dieren, is er geen plaats meer voor pensiondieren, dus deze inkomsten vervallen. Van Kranen vervolgt: “We krijgen ook geen geld voor de opvang van gedumpte dieren en afstandsgeld? Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst ontvangen heb. En nee, ik weiger geen veilige opvang omdat de gelden niet betaald kunnen worden. Dan wordt zo’n dier op straat gedumpt met alle gevolgen van dien. Komt bij dat ook de dierenambulance bij ons dieren afgeeft en dat terwijl bijvoorbeeld het Knaaghof in Rijswijk subsidie ontvangt van de dierenbescherming. Wij niet. Maar ja, ook daar is het nu erg druk en nee zeggen tegen een van straat geplukt dier, kan ik gewoon niet”.

Hart voor Den Haag maakt zich zorgen
Raadslid Coen Bom en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg (Hart voor Den Haag), bekommeren zich om het Knagertje. Al eerder sprong de grootste Haagse partij voor de opvang op de bres en zorgde er mede voor dat er een nieuw onderkomen gevonden werd.
Waar men eerst ontzettend blij was met deze nieuwe opvang, worden nu ook de problemen duidelijk. De opvang zit namelijk midden in een woonwijk, tussen de hoge flats.
Coen Bom: “Buren klagen over overlast van de dierenopvang. Logisch dat er met zoveel dieren ook geurtjes vrijkomen. Er is een goede afzuiginstallatie, maar ja, die blaast de afgezogen lucht naar buiten toe dus helemaal geurvrij is het niet bij de buren op het balkon.”

Monique van Stuijvenberg vult aan: “Ik ben regelmatig bij het Knagertje om te helpen met kammen, knippen en scheren van de opgevangen dieren. Ik zie de liefde bij de vrijwilligers die de dieren verzorgen, maar ook de wanhoop. Ook al zijn er goede samenwerkingsprojecten met kinderboerderijen, de noodopvang is nu eenmaal groter dan het aantal adopties, waardoor het Knagertje letterlijk uit haar voegen barst. Het mooiste zou zijn als ze een nieuw onderkomen krijgen, bijvoorbeeld in Zichtenburg, ver van woonwijken en met alle ruimte om dieren op te vangen.”

Opvang wettelijke taak van de gemeente
Volgens Hart voor Den Haag moet er echt iets gaan gebeuren. De partij draagt dierenwelzijn een zeer warm hart toe en dat welzijn kan nu niet gegarandeerd worden. Mede door Corona hebben ontzettend veel mensen in een impuls een knaagdier of konijn aangeschaft en de lol is er snel vanaf. Bom: “Dierenopvang moet goed geregeld worden, dat is zelfs een wettelijke verplichting. Er moet voldoende geld vrijgemaakt worden voor een dierwaardig bestaan en daar hoort een gezonde leefruimte voor zowel mens als dier ook bij.”

Na het bezoek van Bom en Van Stuijvenberg appte Geertje van Kranen: “Jullie hebben gezien hoe vol ik zit, staat er net iemand met een doos met uitgehongerde jonge Vlaamse Reuzen (konijnen) op de stoep. Als ik nee zeg, verdwijnen ze met doos en al in de Laakhaven, maar ik heb eigenlijk geen plek…. Dus stapelen we nog maar een paar kooien op elkaar en zorgen we dat dit jonge spul goed aansterkt en een mooi huisje gaat vinden, maar wanneer?”


Raadslid Coen Bom stelt over dit grote probleem vragen aan het stadsbestuur.