De Mos: ‘Extra ogen in de openbare ruimte zijn geen overbodige luxe’

Twintig jaar geleden was het ambt van postbode een druk bestaan. De PTT, de voorloper van PostNL, bezorgde maar liefst zeven miljard poststukken per jaar. Aan deze drukte kwam rond de eeuwwisseling een eind. Toen ontdekte het grote publiek internet en e-mail. Brieven, ansichtkaarten en papieren bankafschriften verdwenen uit de postzak; reclamedrukwerk werd vervangen door elektronische reclame. Om te voorkomen dat de overgebleven postbezorgers van PostNL straks allemaal op straat komen te staan, zijn er in diverse gemeenten projecten gestart waar de postbode wordt ingezet als extra paar ogen of als aanspreekpunt voor ouderen. (1) “En dat is precies wat we ook in Den Haag moeten doen”, aldus Hart voor Den Haag lijsttrekker Richard de Mos, die stelt dat PostNL met de bezorger iets kan leveren dat in onze snelle samenleving steeds schaarser wordt: ‘Menselijk contact’. 

Hart voor Den Haag stelt dat het geen overbodige luxe is om extra ogen in de Haagse openbare ruimte te creëren. Overwoekerde plantsoenen, scheefliggende stoeptegels, hondenpoep en zwerfvuil op straat en overvolle containers, zijn helaas ook in onze stad meer regel dan uitzondering. 

“Hoe gaaf zou het zijn dat postbodes hun baan kunnen behouden, als zij worden ingezet om onze straten en plantsoenen er picobello uit te laten zien, doordat zij misstanden direct kunnen melden bij de gemeente”, aldus De Mos, die Bij terugkeer in het stadsbestuur het gesprek met PostNL wil aangaan om Haagse postbodes in te zetten tégen eenzaamheid en voor het verbeteren van de openbare ruimte.”Ook Rotterdam laat zien dat het kan. (2) Vijftien speciaal opgeleide postbodes in Rotterdam geven het door als zij op hun bezorgronde eenzame inwoners tegenkomen. Den Haag moet dit initiatief volgen en daarom hebben wij de zorgpostbode in ons verkiezingsprogramma opgenomen”. 

Martini als belangenbehartiger ouderen 

Hart voor Den Haag schuift oud-locoburgemeester Constant Martini (72) naar voren als belangenbehartiger ouderen. 

“Het Eenzaamheidsspook moeten we met pek en veren de stad uitjagen. Op initiatief van De Mos zijn over heel de stad lief-en-leed-straten uitgerold, waarmee eenzaamheid in wijken met veel ouderen wordt bestreden. En dat is nodig, zeker nu corona eenzaamheid toeneemt,” aldus Martini die derhalve pleit voor meer lief-en-leed-straten. “Ook het openhouden van buurthuizen en bibliotheken draagt bij aan het bestrijden van eenzaamheid. Net zo als een garantievignet voor vrijwilligers die thuiszorg ondersteunen, zoals de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD).” 

(1) Volkskrant, 26 augustus 2017 

https://www.volkskrant.nl/economie/postbode-nieuwe-stijl-voor-al-uw-brieven-onkruid-en-slecht-onderhouden-straten~b9927fdb/

(2) NOS, 30 september 2020

https://nos.nl/artikel/2350403-postbodes-gaan-eenzaamheid-onder-rotterdammers-signaleren.html