Raadslid William de Blok: “Fundering in bijvoorbeeld Scheveningen veelal op staal, niet op hout”
Vanaf Juli 2021 krijgen alle huizen bij verkoop een funderingslabel, dat onder meer het risico op verzakkingen vaststelt. Het funderingslabel komt tot stand door gegevens van de woning en informatie over ondergrond en grondwater te combineren. Funderingslabel A staat voor het minste risico op verzakking, label E voor het meeste risico. Deze kwalificatie wordt opgenomen in het taxatierapport dat de koper van een woning laat maken. Dit wordt dus in de toekomst verplicht.
Eerder was er al een indicatief funderingslabel op te vragen op de website van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Dit kan nu niet meer, want het zorgde voor onrust. Na het invullen van de funderingstool schrokken veel mensen van de uitkomst en de hoge bedragen voor het herstel van de fundering van hun woning. Het kenniscentrum zegt het model nu eerst te gaan verfijnen om de betrouwbaarheid te vergroten. De fractie van Hart voor Den Haag krijgt OOK geluiden uit de sector en van woningeigenaren dat er misstanden zijn in de toekenning van het label.
Raadslid William de Blok van Hart voor Den Haag vraagt aandacht hiervoor: “Met name in het Statenkwartier en Geuzenkwartier komen de data waarop het label wordt getoetst en de werkelijke situatie niet overeen. In deze wijken is de fundering veel op staal uitgevoerd en niet op houten palen. Dit valt nadelig uit voor de woningeigenaren, het zogenoemde herstelbedrag om de fundering op orde te krijgen valt dan aanzienlijk hoger uit en we vrezen voor een nieuwe greep uit de portemonnee van onze inwoners.” De Blok stelt raadsvragen om te horen van het stadsbestuur hoe vanuit de gemeente het goed inregelen van het nieuwe label in Den Haag gewaarborgd wordt.
Lees hier onze schriftelijke vragen