René Oudshoorn: “Bij gewroet komt ook gas en olie mee naar boven en dat vormt zo een potentieel ontploffingsgevaar”

Omwonenden en Hart voor Den Haag maken zich grote zorgen over de veiligheid rondom de geothermiecentrale aan de Leyweg in Den Haag, die tussen de 2000 en 2500 woningen gaat verwarmen. Een buurtbewoner met jarenlange ervaring in de petrochemische industrie zet veel vraagtekens bij de locatie. “Midden in een woonwijk, op een steenworp afstand van woningen en de tram. Is dat wel veilig?”, zo vraagt de bezorgde bewoner zich af. Hart voor Den Haag eist opheldering en veiligheidsgaranties.

“Een mijnbouwlocatie, waar een geothermiecentrale onder valt, heeft normaal de grootte van een groot voetbalveld, maar hier gaat het om een postzegel binnen de bebouwde kom. Als er bijvoorbeeld een vonk overspringt van de bovenleiding van de tram en er is een lek, dan ben je weg”, zegt de expert en omwonende in De Telegraaf. Hij vraagt zich ook hardop af hoe dit zich dit verhoudt tot artikel 43 uit de Mijnbouwwet waarin staat dat er een veiligheidszone geldt van 500 meter rondom mijnbouwinstallaties. Ook strookt de centrale volgens hem niet met het geldende bestemmingsplan en de gemeentelijke Nota Externe Veiligheid waarin staat dat bij nieuwe ontwikkelingen in woongebieden geen nieuwe risicobronnen van betekenis worden toegevoegd. De bewoner dook in de vergunningen na een verzakking aan de Meppelweg en maakt zich ook zorgen over het gebruik van zogeheten enkelvoudige leidingen.

Explosiegevaar

Bij geothermie wordt warm water van circa 80 graden Celsius uit de diepe bodem omhoog gepompt om woningen mee te verwarmen. Het beetje gas dat hierbij ook naar bovenkomt, wordt gescheiden van het opgepompte water en ook gebruikt voor het verwarmen van huizen. Via een warmtewisselaar wordt de warmte geleverd aan het stadswarmtenet dat gekoppeld is aan de woningen in Den Haag Zuidwest. Het afgekoelde water gaat terug de bodem in. Raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag is niet tegen aardwarmte, ’maar het moet wel op een veilige manier’. “Op nog geen twintig meter van de boorputten worden op dit moment huizen gebouwd en er hangen bordjes met explosiegevaar”, zegt Oudshoorn die ook wijst op het gaas rondom de centrale wat bij een explosie rondvliegende brokstukken zou moeten tegenhouden. “Dat staat dan midden in een woonwijk. Ik hou m’n hart vast voor wat er zou kunnen gebeuren”, aldus Oudshoorn.

Zwarte rookwolken

Hart voor Den Haag heeft ook zorgen over de gezondheid van bewoners. “Omwonenden hebben al regelmatig grote wolken zwarte rook uit de centrale zien komen. Naast de veiligheid, kun je je afvragen wat dit doet met de gezondheid van omwonenden terwijl ditzelfde stadsbestuur een milieuzone in de stad heeft ingevoerd om de lucht schoon te houden”, zegt Oudshoorn die stelt dat er momenteel huizen gebouwd worden nog geen dertig meter afstand van de plek waar de leiding bovengronds komt. “De plek is bovendien onbereikbaar voor de brandweer omdat deze is ingesloten door de tramrails en geparkeerde auto’s”, aldus Oudshoorn die van het college wil weten hoe de veiligheid van omwonenden gewaarborgd is en hoe dit in de vergunningen is geregeld. “Buiten de vraag of je wel van deze techniek gebruik zou moeten willen maken, snap ik niet dat de gemeente toestaat dat deze centrale midden in een woonwijk aangelegd wordt. Maar het lijkt erop dat het stokpaardje van GroenLinks wethouder Liesbeth van Tongeren er ten koste van alles doorheen moet worden gedrukt”, besluit Oudshoorn.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen