De Mos en Roopram: ‘Ouderen soms weken onterecht in een ziekenhuisbed’

Zorgbestuurders en zorgverzekeraars uit het hele land waarschuwen voor een toenemend tekort aan thuiszorgmedewerkers en verpleeghuisplekken. Hierdoor liggen er per dag honderden ouderen onnodig in een duur Nederlands ziekenhuisbed. Hart voor Den Haag maakt zich grote zorgen over de toekomst van kwetsbare Haagse ouderen.

“De doorstroom van ouderen naar verpleeghuizen is al jaren ingewikkeld, maar de nood wordt steeds hoger omdat ook in Den Haag veel verpleeghuizen zijn gesloten en kwetsbare ouderen tot op veel hogere leeftijd thuis moeten blijven wonen. De effecten daarvan worden zichtbaar. Kwetsbare ouderen van wie het ziektebeeld niet helder is, liggen soms weken in een duur ziekenhuisbed. Er zijn te weinig plekken waar zij tijdelijk kunnen herstellen van hun problemen”. aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Janice Roopram die pleiten voor het heropenen van verpleeghuizen en het inrichten van Wijkklinieken. Daarnaast willen zij van het Haagse stadsbestuur weten of de thuiszorg de groeiende vraag wel aankan en of iedereen in deze stad de zorg krijgt die zij nodig heeft.

Deskundigen stellen dat een langdurig ziekenhuis verblijf voor ouderen juist averechts werkt en dat hun toestand juist achteruit gaat, omdat alle expertise in een ziekenhuis is gericht op het genezen van de acute aandoeningen.
De Mos: “Voor ouderen die langer de tijd nodig hebben om, onder medisch-specialistische begeleiding, te herstellen van hun ziektebeeld zouden er in Den Haag Wijkklinieken moeten komen: Een nieuw zorgconcept dat ziekenhuisbehandeling én herstel voor kwetsbare ouderen in de acute fase in de eigen wijk biedt. De gemeente zou hiertoe, samen met Haagse ziekenhuizen en zorgverzekeraars, het voortouw moeten nemen”.

Voor ouderen die niet meer in staat zijn om zelfstandig thuis te wonen zouden de verpleeghuizen terug moeten keren stelt Hart voor Den Haag.
“Ik heb herhaaldelijk aangedrongen op het realiseren van kleinschalige woonvormen voor ouderen. Maar de gemeente weigert steevast om hier gemeentelijk vastgoed voor vrij te maken, met als gevolg dat kwetsbare ouderen, onder wie licht dementerenden, zonder de juist zorg thuis wonen. Onacceptabel en levensgevaarlijk voor deze vergeten groep”, aldus Roopram, die gezien de steeds nijpender wordende situatie pleit voor het heropenen van verpleeghuizen. Roopram: “Het stadsbestuur zou de zorg van kwetsbare ouderen veel meer moeten aantrekken. Met een deel van de vrijkomende Eneco miljoenen, maar ook met het beschikbaar stellen van gemeentelijk vastgoed zou de gemeente verpleeghuizen moeten kunnen realiseren. Bovendien zal dat een positief effect hebben op de doorstroming binnen de krappe huizenmarkt; immers houden alleenwonende kwetsbare ouderen bij heropende verpleeghuize geen woningen meer bezet en krijgen zij wél de zorg die zij nodig hebben”.

Lees hier onze schriftelijke vragen