Raadslid Bom: De werkdruk is veel te hoog en doorverwijzen naar een ziekenhuis of ggz is zinloos door de lange wachtlijsten.” 

‘Voor iedereen een huisarts’

Deze week boden huisartsen een petitie aan in de Tweede Kamen en jongstleden vrijdag voerden ze actie voor betere werkomstandigheden, met de apotheose op vrijdag 1 juli op het Malieveld. Het strijdbare motto luidt: ‘Voor Iedereen Een Huisarts!’ In de basis willen de huisartsen een aantal dingen geregeld hebben in het nieuwe zorgakkoord: vermindering van de ondraaglijke werkdruk; de artsen krijgen steeds meer taken toebedeeld vanuit het Rijk, wat ook weer voor meer administratie zorgt, goedkopere huisvesting en het aanpakken van de enorme wachtlijsten bij de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.  

Raadslid in gesprek met huisartsen 

Bom was erbij en sprak met enkele huisartsen en medewerkers van een huisartsenpraktijk: “De betrokkenheid van alle mensen die op het Malieveld waren is werkelijk enorm. Sommigen stonden met een snik in de stem te vertellen dat het onmenselijk is om tegen iemand die gaat sterven te moeten zeggen ‘sorry, uw tijd is om. Ik heb maar 20 minuutjes voor dit gesprek’. Of een huisarts die iemand doorverwijst naar een specialist maar te horen krijgt dat dat wordt geweigerd. ‘Ik stuur niet zomaar iemand door’, zegt zo’n huisarts dan. Het is zo frustrerend, ik kan me dat zó goed voorstellen. ” 

Lokaal inzetten op huisvesting huisartsen

Bom begrijpt dat het nieuwe zorgakkoord een landelijke beslissing is. Toch ziet hij een taak voor de gemeente weggelegd. Bom: “Ik merk wel eens bij collega’s van andere partijen dat zij snel de handen terugtrekken als iets landelijk beleid is. Wij van Hart voor Den Haag kijken altijd naar wat de gemeente wél kan doen. In dit geval zou de gemeente bijvoorbeeld kunnen bemiddelen bij het vinden van goedkopere huisvesting, maar ook bij het Rijk kunnen aandringen op maatregelen in deze stad; de wachtlijsten worden langer en langer en wat doen wij in Den Haag? We sluiten Ziekenhuis Bronovo als volwaardig ziekenhuis. Ik krijg dat niet uitgelegd.” 

Aanwas

Het raadslid vervolgt: “Wij zeggen het als partij al langer en daar wordt door sommige partijen altijd nogal spastisch op gereageerd, maar we moéten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aandringen op beperking van de komst van nieuwelingen naar deze stad. Ook de huisartsen beamen dat ze de nieuwe aanwas er onmogelijk nog bij kunnen hebben, het is nu al ondraaglijk. Deze oproep is niet asociaal. Juist niet! De leus op het Malieveld was ‘Voor iedereen een huisarts’. Dan moeten we nu de nieuwe aanwas beperken, anders blijft het maar bij een leus.”

Lees hier onze schriftelijke vragen