Raadsleden Dubbelaar en De Mos: ‘Het cultuurpaleis kan verkocht worden en investeer de opbrengt in de stad!’

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos komt met een verrassend voorstel. Deze week wordt er door de Haagse gemeenteraad gesproken over het onderwijs- en cultuurpaleis Amare, het enorme nieuwe complex naast het Haagse stadhuis. Een gebouw wat na jaren bouwen waarschijnlijk deze zomer opgeleverd zal worden aan de gebruikers. De partij stelt nu voor om het complex te verkopen aan een institutionele belegger zoals een pensioenfonds. De totale kosten voor ontwikkeling en realisatie is € 223,3 mln. blijkt uit onderzoek van de Haagse Rekenkamer. (1)

Afgelopen week maakte het stadsbestuur in Den Haag bekend dat zij het bedrijfsverzamelgebouw De Titaan aan de Saturnusstraat 95 wil verkopen aan de markt. (2) In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college; ‘Het in eigendom hebben van dit type vastgoed is voor de gemeente geen doel op zich’. Reeds eerder had het college al besloten om meer gemeentelijk vastgoed te verkopen. (3)

Fractievoorzitter Richard de Mos: “Het cultuurpaleis verkopen aan een institutionele belegger betekent voor de primaire gebruikers, zoals het Koninklijk Conservatorium, dat er niet zoveel veranderd. Dat is een onderwijsinstelling die wordt bekostigd door de Rijksoverheid, zij hebben een langjarige huurovereenkomst en betalen de huur dan aan een andere partij. Stel je voor wat Den Haag kan doen met de opbrengst voor de inwoners van onze stad? De sociale en economische gevolgen van corona moeten opgelost worden. We kunnen investeren in zorg, parkeerproblemen, sporthallen. De mogelijkheden zijn eindeloos”.

Commerciële ruimtes

Het cultuurpaleis Amare beschikt naast ruimte voor onderwijs en theaterzalen, ook over commerciële ruimtes zoals foyers, vergaderzalen en restaurants. Op de website van Amare staat; ‘Binnenkort beschikt Den Haag over een congres- en evenementenlocatie van (inter)nationale allure’. De exploitatie van het gebouw heeft ook een commerciële kant, waarbij er geld verdient moet worden met horeca-activiteiten en zakelijke verhuur. De gemeente heeft verschillende taken, zoals het aanleggen van fietspaden of verstrekken van paspoorten of het opstellen van bestemmingsplannen. Het verhuren van commerciële ruimte is volgens vele geen taak van de overheid.

“Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom de gemeente Den Haag gemeentelijk vastgoed in bezit wil houden, of waarvoor zij strategische aankopen doet. Denk hierbij aan gebiedsontwikkeling of maatschappelijke functies, zoals sporthallen, zwembaden en sportverenigingen. De ontwikkeling van het cultuurcomplex was eind 2014 een politiek besluit om een nieuw theatercomplex te realiseren, maar nu het klaar is, is het tijd om naar de toekomst te kijken. Het bezit, beheer en exploitatie van het gebouw moet je overlaten aan partijen die hier hun corebusiness in hebben, partijen die dit veel beter kunnen. Dat betekent ook minder risico voor de gemeente en haar inwoners. En een forse opbrengst voor de stad, die weer geïnvesteerd kan worden”, aldus Hart voor Den Haag-raadslid Arjen Dubbelaar.

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over het dossier, waarbij Dubbelaar het voorstel namens Hart voor Den Haag zal inbrengen bij de vergadering.

(1) Rekenkamer Den Haag – Publicatie onderzoek ‘Leren van een bouwproject’, onderzoek naar het Onderwijs- en Cultuurcomplex in Den Haag, https://www.rekenkamerdenhaag.nl/publicatie-onderwijs-en-cultuurcomplex/

(2) Verkoop van de Titaan (RIS 307952), https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige%20bestuurlijke%20stukken/651909

(3) Binnenlands Bestuur – Den Haag gaat meer vastgoed verkopen, https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/den-haag-gaat-meer-vastgoed-verkopen.14449660.lynkx