Jelle Meinesz: “Haagse senioren worden bedonderd”

Woongemeenschap Akelei is in 2006 gestart als nieuwbouwproject. Het complex is in beheer bij de woningcorporatie Staedion. Er zijn 17 appartementen gerealiseerd met daaraan vast per appartement een eigen parkeerplek. Op de begane grond is een huisartsenpraktijk met apotheek gevestigd met daaronder de parkeergarage. Plekken die voor de bewoners bestemd waren maar door Staedion nu voor een veelvoud aan derden verhuurd worden. Hart voor Den Haag is woedend over deze flessentrekkerij.

 “De parkeerplaatsen op eigen terrein waren onderdeel van de parkeereis om het complex te kunnen realiseren. De bewoners moesten 25 euro extra betalen voor deze parkeerplekken die bij het kadaster dus ook aan de woning gekoppeld zijn”, zegt raadslid Jelle Meinesz die uitlegt dat de gemeente zelfs een half miljoen euro heeft meebetaald om de garage te realiseren en zo dit mooie project doorgang te laten vinden. “Nu is het zo dat bewoners dus geen plek meer kunnen huren, omdat Staedion de plekken met een schimmige constructie aan derden heeft verhuurd om zo extra huur te kunnen genereren uit dit complex. Ik vind dat echt bij de beesten af”, aldus Meinesz. De parkeerplekken zijn ondergebracht bij een soort beheersorganisatie genaamd Corpoflow. Deze organisatie verhuurd de plekken dus aan andere mensen. “Dat kan dus helemaal niet, omdat deze plekken juridisch en kadastraal gezien vastzitten aan de woningen”, zegt het raadslid.

Overlast

De externe huurders van de parkeerplekken zorgen ook nog eens voor overlast en ergernis bij de bewoners. Alarmen die regelmatig afgaan en auto’s die nog weleens in de weg staan, zodat bewoners die nog wel een invalide plek of parkeerplaats hebben er niet in of uit kunnen. Een extra zorg is dat er elektrische voertuigen staan die ook weer effect hebben op de brandveiligheid. Er is nul komma nul handhaving en bij klachten geeft Staedion of Corpoflow niet thuis. Maar ook de gemeente toont zich doof voor de geluiden van de bewoners want na een brief aan wethouder van Asten (D66) kregen zij nul op rekest. Volgens de wethouder moeten de bewoners zich tot Staedion wenden omdat het gaat om privéterrein. “Dat is misschien wel waar, maar het is diezelfde gemeente die een half miljoen euro belastinggeld heeft geïnvesteerd in deze garage en zich daardoor ook mede verantwoordelijk heeft gemaakt. Het kan niet zo zijn dat als de gemeente een aanzienlijk bedrag meebetaald om het project vlot te trekken, dat Staedion vervolgens de parkeerplekken losweekt van de woningen en daar geld mee gaat verdienen”, zegt Meinesz die erop wijst dat een soortgelijke situatie met Staedion zich ook voordoet bij een complex aan de Neherkade.  Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen